75 години след Нюрнбергския процес Русия планира да разпита хиляди

...
75 години след Нюрнбергския процес Русия планира да разпита хиляди
Коментари Харесай

Ужасът още се помни: 75 г. след Нюрнберг: Русия разпитва ветерани за нацистките престъпления

75 години след Нюрнбергския развой Русия възнамерява да разпита хиляди ветерани от Червената войска в опит да разпознава нацисти, направили жестокости по време на войната в Съветския съюз.

"Процесът в Нюрнберг не осъди всички отговорни “, споделя Александър Бастрикин, началник на могъщия проверяващ комитет. "Независимо дали са живи или не, ние би трябвало да назовем тези имена. "

67-годишният Бастрикин сподели, че нацистките бойци са екзекутирали минимум два милиона цивилни, до момента в който са били на територията на Съветския съюз. По думите му: "Само спомените на очевидци могат да възстановят тъкмо детайлите на незаконната активност. "

На някои ветерани от войната обаче е казано, че може да бъдат привлечени наложително в прокуратурата, в случай че не се съобразят с апела, макар че Русия е посъветвала всеки по-възрастен от 65 година да си стои вкъщи по време на пандемията от COVID-19. Критиците дефинираха този ход като неуместен и безконтролен.

Разследването идва на фона на възобновения интерес на президента Путин към Втората международна война. През май той разгласява дълготрайно есе в отбрана на нацистко-съветския пакт за ненападение от 1939 година, който, съгласно западните историци, е съдействал за експлоадирането на спора.

"Просто не можехме да повярваме, че прокурорите ще извикат нежен дъртак в офиса си и то по време на зараза, употребявайки толкоз непоколебим звук ", споделя Денис Чистяков, внук на 94-годишен деец.

Дядо му Василий се бие в борбата при Сталинград и по-късно е хванат и изпратен в лагер за военнопленници в Германия. Семейството му съобщи, че не са му загатнали за призовката. "Той в действителност не обича да приказва за тези военни дни ", споделя Чистяков пред The ​​Moscow Times.

Николай Сванидзе, член на Съвета за правата на индивида в Кремъл, сложи под подозрение директивата. "Не е ясно какво желаят да реализират с това следствие ", сподели той. "Всичко към този момент е открито и документирано. " Той съобщи, че всички проверяващи, които са призовавали възрастни хора в офисите си по време на пандемията, самите по себе си са "престъпници ".

Комитетът за следствие отговори на рецензиите, като сподели, че показанията на ветераните са нужни, с цел да се резервира "историческата последователност " и да се обезпечи "щастлив живот за бъдещите генерации ". Разследващите обявиха, че ще се направи всичко допустимо, с цел да подсигурява, че възрастните хора не са изложени на заплаха от болест.

Според Бастрикин Русия се пробва да откри като исторически факт "геноцидът над руския народ " от нацистка Германия и нейните съдружници. Най-малко 27 милиона руски бойци и цивилни починаха по време на Втората международна война, а 68-годишният Путин счита "свещеният " спомен за спора като сплотяваща национална концепция за Русия.

Критиците обаче настояват, че стремежът на Кремъл да разпознава нацистки палачи контрастира внезапно с репресиите против опитите за откриване на закононарушенията на тайната полиция на Йосиф Сталин.

Юрий Дмитриев, историк от групата за права "Мемориал ", беше затворен през септември за 13 години по противоречиви обвинявания в полово принуждение над осиновената си щерка. Критиците обявиха, че присъдата е възмездие за разкриването му на местата за изтезания от ерата на Сталин в Северна Русия. 64-годишният Дмитриев беше освободен от обвиняванията, само че оправдателната му присъда бе анулирана от по-горен съд.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР