75,975 млн. лв. с ДДС е утвърдената сума, която се

...
75,975 млн. лв. с ДДС е утвърдената сума, която се
Коментари Харесай

Свалиха цената на топлото едва с 10 процента

75,975 млн. лева с Данък добавена стойност е одобрената сума, която се възвръща на 22 сдружения от бранш " Топлоенергетика " за доставената на клиентите топлинна сила и за създадената електрическа сила по високоефективен прийом за интервала 1 юли 2019 - 31 март 2020 година

Това реши Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) по отношение на коригирането на цените за минали интервали.

Промяната е понижение приблизително с 10.16%. Общата сума, която " Булгаргаз " ще възвърне на топлофикационни сдружения, е 75,9 млн. лв.. Най-много би трябвало да върне (и към този момент върна) на " Топлофикация-София " - 59,4 млн. лв.. 2000 лв. назад ще получи топлофикацията във Варна ( " Веолия Енерджи Варна " ЕАД).

За топлинната сила с топлоносител гореща вода на 22 топлофикационни сдруженията се възвръщат суми в размер 33,476 696 млн. лева без Данък добавена стойност, или 40,172 035 млн. с Данък добавена стойност. Тези суми сдруженията би трябвало да възстановят в сметките на потребителите за употребената от тях топлинна сила през миналия интервал.

За потребителите на планиран доклад (каквито са огромното мнозинство) корекциите ще бъдат отразени в изравнителните сметки, а за потребителите на действителен доклад корекцията ще стане в първата получена от тях месечна фактура, показва КЕВР..

В решението си КЕВР регистрира разликите в цените на природния газ за всеки месец от интервала 5 август 2019 година до 31 март 2020 година, признати с няколко поредни решения на регулатора - на 8-ми, 13-и и 20 май 2020 година

Всички топлофикационни сдружения следва в 30-дневен период да създадат своите преизчисления и във фактурите на клиентите им ясно да обозначат както съответния интервал, по този начин и съответното понижение.

За клиентите, които заплащат сметки на месечна база, приспадане на дължимите суми следва да бъде направено в първата допустима фактура. Ако сумата е по-голяма, приспадането ще продължи до привършване на размера на понижението.

За потребителите, които са на прогнозен отчет и заплащат употребената топлинна сила на годишна база, възобновяване на дължимите им суми ще бъде направено в изравнителните сметки.

В тях категорично ще бъде посочена точната сума, която ще им бъде приспадната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР