7477 участници ще има на 27-ия Международен фестивал на маскарадните

...
7477 участници ще има на 27-ия Международен фестивал на маскарадните
Коментари Харесай

В Перник очакват 7477 кукери

7477 участници ще има на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри " Сурва " в Перник тази година, заяви кметът на Перник Вяра Церовска.

Сред участниците ще има 900 деца, 17 групи от чужбина, 46 от България и над 50 от страната, разясни тя.

Кукерският фестивал се организира за 27 път тази година - той е от 26 до 28 януари. Самият фестивал е задоволително атрактивен - нуждае се от поддръжката на всички нас, с цел да бъдат опазени и разпространявани българските обичаи. За мен е изключителна чест, че фестивалът ще е под патронажа на министъра на културата, съобщи кметът на Перник.

Този фестивал е идея за община Перник и за България, обявиха уредниците.

В деня на откриването - на 26 януари, сутринта се открива интернационална конференция на тематика " Маски и политики ". Учени от разнообразни страни ще разискват каква е ролята на маските в политиката. Малко по-късно в обединявания детски комплекс " Мечкарницата " децата на Перник ще покажат своите умения, свързани с обичая.

В петък по обяд ще бъде открита и кулинарна галерия от пенсионерските клубове. След това стартира Сурвакариада - всички възпитаници от града демонстрират своите костюми. Събитията в " Мечкарницата " и конференцията не престават и идващите дни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР