74 общини отопляват публичните си сгради на газ. В някои

...
74 общини отопляват публичните си сгради на газ. В някои
Коментари Харесай

Спирането на газа - стимул за повече възобновяеми енергоизточници в общините

" 74 общини отопляват обществените си здания на газ. В някои от общините 100% от общинските здания са на газ, в други сред 30 и 50 на 100 от постройките се отопляват на газ. Евентуална рецесия в газовите доставки би се отразила. Положителното е, че свършва отоплителният сезон. " Това сподели пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините. По думите ѝ ще би трябвало по-бързо да се трансформират употребяваните енергоизточници.

Спирането на газовите доставки от Русия е тласък за въвеждане на повече възобновими източници, разяснява и инженер проектант Георги Коларов от Българския съвет за стабилно развиване.

На днешната десета национална среща на основните архитекти и специалистите по устройствено обмисляне от общините ще бъдат разисквани промени в законодателството, свързани с устройственото обмисляне, планиране и строителството. На фокус ще бъдат и опциите за финансиране на общинските капиталови планове с национални средства и средства от Европейски Съюз и Националния проект за възобновяване и резистентност.

" Необходими са нов метод и сложни решения, което слага бизнеса и държавните институции, както и общините в нова, значително непозната среда ", означи арх. Коларов в предаването " Хоризонт до обед ".

В последния вид на Плана за възобновяване акцентът е подложен върху устойчивото реновиране и енергийната успеваемост като част от него, посочи той.

" Вече не приказваме за лепене на стиропор, както до неотдавна беше, а за резистентен строителен развой. "

ВЕИ за лично прилагане – както за обособени домове, по този начин и за цели квартали, ще бъде нещо доста потребно, посочи Георги Коларов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР