74-годишният Виктор Кудрявцев, служител в Роскосмос, е задържан в московския

...
74-годишният Виктор Кудрявцев, служител в Роскосмос, е задържан в московския
Коментари Харесай

Русия разследва държавна измяна в „Роскосмос“

74-годишният Виктор Кудрявцев, чиновник в " Роскосмос ", е арестуван в московския затвор със засилени ограничения за сигурност " Лефортово " като част от почналото в края на предходната седмица следствие за държавна измяна в Централния научноизследователски институт по машиностроене.

Следствието е за приключване в чужбина на информация за най-новите секретни разработки на Русия в региона на свръхзвуковите ракети, оповестяват съветски медии. В петък чиновниците на Федералната работа за сигурност (ФСС) претърсиха института и обискираха кабинета на шефа на Обединената ракетно-космическа корпорация Дмитрий Пайсон. Според някои съветски медии 10 чиновници са обвинени в измяната и шпионажа в интерес на непозната страна. Имената им не се загатват, обиски са извършени и в домовете им. Пайсон е поддържал другарски връзки с останалите обвинени, по тази причина следователите насочили вниманието си към него, заяви РИА " Новости ". Следователите считат, че той може да не е забъркан, само че " е допустимо да е знаел за обстановката ". " Дмитрий Пайсон персонално няма позволение за достъп до секретни данни по свръхзвуковите разработки, нито е взел участие в съответните заседания ", изясняват от Обединената ракетно-космическа корпорация.

Завчера Пайсон подаде оставка. Той напуща поста си при започване на август, посочи представителят на " Роскосмос " Владимир Устименко и добави, че до момента не е постъпвало искане от правораздаването за разпити на сегашни или някогашни ръководители на държавното дружество, както и на подведомствените институти и компании. Ръководителят на " Роскосмос " Дмитрий Рогозин е бил осведомен за следствието и е издал заповед да се оказва оптимално подпомагане на следствената група. Кабинетът на Рогозин се намира в същата постройка, където е и кабинетът на Пайсон, прецизира РИА " Новости ".

Ако документите по свръхзвуковите разработки е попаднала в цялостен размер на Запад, то другите страни доста бързо ще могат да основат сами съветските технологии, разяснява членът на Експертния съвет на колегиума на военнопромишлената комисия Виктор Мураховский. " Известни са значително образци, изключително през 90-те години, когато американците имаха на процедура свободен достъп до доста наши технологии от военната индустрия. Създаването на управляеми средства, способни да се движат с хиперзвукова скорост в плътните пластове на атмосферата, това е извънредно съветско ноу-хау ", разяснява той, написа " Сега ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР