74 г. по-късно една самолетна катастрофа със свален от американски

...
74 г. по-късно една самолетна катастрофа със свален от американски
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Тайните на пилота

74 година по-късно една самолетна злополука със свален от американски изтребители български водач стартира да се разплита.

Докато копае, с цел да отводни ягодова равнища, багеристът Илия Рангелов от с. Марица попада на находка, която стартира да разплита дребна част от славната и история за събитията, при които умират част от 16-те водачи, убити в неравните въздушни сражения, убити през 1943 и 1944 година

„ Има догадка, самолетът е „ Месершмит 109”, трансформация Г6. С такива самолети са били въоръжени Трети и Шести унищожителен орляк. По боеприпасите на картечницата разбрахме, че тъкмо подобен аероплан е паднал на това място”, изясни полковник проф. Димитър Недялков, учител във Военна академия „ Г.С. Раковски”.

Българските военни стартират интервенция по изваждането на останките и следствие на злополуката – 74 година по-късно.

Александър Ханел е бил 13-годишен през 1944 година Преди 74 година играел футбол на равнищата. Заради разрушенията и бомбите, които падат над София, фамилията му се евакуирало в с. Марица.

„ Самолетът се заби толкоз ужасно, крилете се отчупиха и застана като един чеп водачът, падна в р. Марица. Парашутът се разстила по реката и се закача някъде. Пилотът беше с наведена глава, индивидът изчезна. Смятам, че беше погубен, защото беше с наведена глава”, спомня си той.

В същия регион се разрушава и самолетът на Тодор Розев, един от водачите, които водят въздушен пердах с американските самолети – ударен и свален в този регион на 24 юни 1944 година по време на Втората международна война.
Снимка: btvnovinite.bg
Версията за падналия в реката и умрял водач обаче е друга от ориста на Розев. Вторият оцелява.

„ Удрят мотора, блокира. Самолетът стартира да гори. В този миг се пробва да отвори кабината, с цел да скочи, само че се оказва, че въобще не може да се отваря. Накрая се залоства, стъпва на арматурното табло, изпъва се и чака удара в земята и животът му се върти като на лента”, споделя Валерий Розев, наследник на Тодор Розев.

Удар от американски патрон в резервоара на немската машина, предопределен да убие Розев, носи знамение за българския водач и избавя живота му. „ В момента, в който наближава земята, в самолета става страшна детонация, в действителност се пръсват резервоарите, самолетът се разцепва и той изхвръква дружно с кабината”, добавя Валерий Розев.

Тодор Розев се избавя и претърпява войната. Но не такава е ориста на неговия сътрудник Иван Бонев – един от убитите български водачи от орляк Трети – шести.
Снимка: btvnovinite.bg
Експертите позволяват и версия, че в блатото може да е машината на Бонев.

„ На 11 юни 1944 година той води въздушен пердах с четири американски изтребителя. Това е един от случаите, в които, откакто е развален самолетът му, той скача с парашут, след отварянето на парашута е прострелян и погубен от американските изтребители”, изяснява полковник проф. Димитър Недялков.
Снимка: btvnovinite.bg
Още двама български водачи са свалени в този регион със същите самолети. Така версиите за водача са общо четири.

След два дни работа в тресавището военните стигат до мотора на самолета.

Снимка: btvnovinite.bg

Номерът на пробития от картечница „ Браунинг” мотор на немския „ Месершмит” е открит и разчетен. Справка номера на мотора във военните архиви демонстрира, че мотор с подобен номер е доставен на 21 юни 1944 година и е бракуван на 25 август същата година. Тези данни приказват, че водачът на самолета се е качил на чисто нова машина. А тук версията за убития във въздуха Бонев отпада. Той е погубен на 11 юни, няколко дни преди доставката на този мотор.

Версията, че това е самолетът на Розев, остава водеща, само че унищожаването на част от военните архиви и дневниците на водачите по време на войната прави невероятно това да се удостовери 100%. В същата борба умират още двама български водачи. „ Подпоручик Христо Кръстев, който в същия ден е прикривал дейностите на Розев. Там пада и самолетът на Загорски”, сподели полковник проф. Димитър Недялков.

Тодор Розев е от оживелите водачи от орляк Трети – шести. Умира на 70-годишна възраст през 1990 година През последните години на комунистическия режим пробва да опише героизма на своите сътрудници. „ Не трябваше да се възхваляват такива хора, които са били царски офицери. В последна сметка не я издадоха. Той си скъса нервите тогава и получи инфаркт”, споделя през днешния ден синът му Валерий Розев.

Комунистическият режим след 1944 година изтрива паметта за летците и стартира да санкционира оживелите. „ От 960 летци 802-ма са уволнени. Голяма част от тези хора са минали през разпити, лагери. Командирите на Първи и Втори орляк, капитаните Русев и Бошнаков, са убити на турската граница от нашите преследващи си сили за сигурност. И там умират. Топлодолски, който е пълководец на Трети – шести орляк, е вкаран в ареста, там е обичай, разпитван, по-късно освободен, уволнен и става бетонджия”, добавя полковник проф. Недялков.
Снимка: btvnovinite.bg
Царски офицери за комунистическата агитация, съдружници на Хитлер за американците, множеството героични истории на стотината водачи, изправили се против летящите замъци, с цел да бранят българското население, остават незнайни, а останките от самолетите им евентуално още са забити на няколко метра подземен, за която са се били.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР