738 души от община Кюстендил празнуват на Кръстовден, сочи справка

...
738 души от община Кюстендил празнуват на Кръстовден, сочи справка
Коментари Харесай

738 души от община Кюстендил празнуват на Кръстовден

738 души от община Кюстендил честват на Кръстовден, сочи информация на общинска администрация.

350 души носят името Кристиян, 102 Кристиан, 21-Кристияна и 21 Кристиана, 24-Кънчо.

Днес имен ден честват всички с имената Кръстьо, Кръстина, Кръстинка, Кристина, Кристиан, Кристиана, Кънчо и Ставри.

Православната черква уважава църковния празникВъздвижение на Светия кръст Господен, именуван от народаКръстовден.

Светата православна черква прави поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По античен бит на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.

У нас в навечерието наКръстовден хиляди поклонници се събират в местността Кръстова гора в Родопите, с цел да се помолят за здраве.

В националните поверия се споделя, че против Кръстовден всички молебствия ще бъдат чути, тъй като в нощта против Кръстовден Господ слиза на земята и извършва всяко откровено предпочитание.

По традиция на Кръстовден се съблюдава непоколебим пост.На този ден най-възрастната жена в дома би трябвало да опече специфичен обреденхляб, наименуван кръстова пита, декориран с огромен кръст по средата.Народният празник е обвързван с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. Хората даже вярвали, че празникът, който по остарял жанр се отбелязвал на 27 септември, слага началото на есента и денят и нощта се кръстосват (изравняват). От Кръстовден или от Симеоновден /1 септември/ може да стартира сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се " осветява " семето за посев. В някои региони на страната празникът е наименуван гроздоберник, тъй като стартира гроздоберът.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР