736 футболисти. 23-а треньори. 35 съдии. И проклятието на световния

...
736 футболисти. 23-а треньори. 35 съдии. И проклятието на световния
Коментари Харесай

Хрониките на най-лудия мондиал

736 футболисти. 23-а треньори. 35 съдии. И проклятието на международния първенец. Тази история под знака на Русия 2018 заслужи място измежду шедьоврите на огромните конгреси. Спектакъл по терените, колоритни почитатели и съвършена организация. И като цяло карнавал, който сътвори своите кумири и паметни моменти. Представяме ви един финален взор на международното, наречено „ най-хубаво в историята “ освен от президента на ФИФА Джани Инфантино.
И освен от дежурната при сходни случаи учтивост.
Започна се със международния първенец. Историята демонстрира, че всеки притежател на Купата на конфедерациите в никакъв случай не става първи на мондиала. А след Бразилия през 1962-а никой отличник не е защитил купата си. Германците сами се взривиха. Йоаким Льов подцени своите от победния марш в „ Конфедерейшън къп “, с цел да заложи на старите пушки. Позволи фотосите на асовете Месут Йозил и Илкай Гюндоган с турския президент Реджеб Ердоган да се трансфорат най-после и в етнически спор, който повлия отрицателно на бундестима. Странно опитният Льов взе доста неверни решения, довели до историческото последно място в груповата фаза. Треньорът не откри средство, с което да спре фиаското. Тепърва немският футбол ще прави тежък разбор. Ако успее, както след неуспеха на Евро 2004, то би трябвало да чакаме всесилен Бундестим в близко бъдеще.
Немските кахъри бяха огромни, в това число и на съдията от тази страна – Феликс Брих. Само един път елитният рефер на УЕФА получи наряд. В него Швейцария победи Сърбия с 2:1. Заради неотсъдена дузпа сръбският треньор Младен Кръстаич съпостави Брих с „ воин “ от Втората международна война.
Германия се провали, а ВАР излезе на сцената. Вярно е, че имаше и недоволни, само че системата за видео съдии заслужи безчет овации по съветските терени. Тя действа от Купата на конфедерациите през 2017-а, вкараха я в Бундеслигата и Серия А, както и в Купата на Англия. Натискът да влезе и в Шампионската лига става все по-голям. Заради ВАР на международното видяхме доста дузпи, в това число на финала сред Франция и Хърватия, когато обаче бе една от най-дискусионните.
Смъртта на „ тики по този начин “ е различен извод от международното. Испания направи над 1000 точни паса и отпадна от Русия. А Белгия вкара победно за 3:2 над Япония в последната минута с контраофанзива за по-малко от 10 секунди. Триумф на директния футбол!
Из съветската простор видяхме и ренесанса на „ деветката “. В последното десетилетие типичният централен нападател бе „ задремал мечешки сън “. Новият притежател на „ Златната обувка “ Хари Кейн е същински №9. Подобно на Марио Манджукич и Ромелу Лукаку, които играха до последния уикенд.
Най-славният народен тим искаше отплата за Мондиал 2014. Но получи пестник. Вместо да завоюва Шестата, както предричаха букмейкърите, Бразилия се срина, а нейният водач Неймар се трансформира в цел за насмешки. Много повече се говореше за циркаджийските осъществявания на най-скъпия футболист в света, в сравнение с за головете му. Бразилия капитулира на четвъртфинала против Белгия. В отговор за „ Добре пристигнали “ при завръщането в Рио почитателите замерваха играчите с яйца.
Мондиал 2018 сподели и дупката в класата, която отваря Шампионската лига. В един миг международното се трансформира в типично европейско състезание. Факт – огромните пари са в Европа. Футболистите -също.
Колкото и да бе слаба Бразилия, два пъти повече бе Аржентина. На четвъртото си международно Лионел Меси не съумя да донесе купата, както постоянно го прави за „ Барселона “. Дори изпусна дузпа против Исландия. Подобно на Меси и Кристиано Роналдо се оказа „ бомба за ден “. Направи хеттрик за 3:3 против Испания и изчезна. Роналдо въпреки всичко съумя да позасенчи новините от международното с прехвърлянето си в „ Ювентус “.
„ Реал “ пък очевидно откри заместител на нападателя, покрил се за девет години със популярност на „ Сантяго Бернабеу “. На международното Едер Азар сподели, че е футболист за доста повече от „ Челси “. Най-добрият дрибльор на шампионата! „ Знаете къде ми се играе “, сподели Азар след успеха с 2:0 над Англия в дребния край. От дете той е почитател на… „ Реал “.
Ако във футбола има същински свръхзвук, то името му е Килиън Мбапе. Цената на 19-годишното хлапе към този момент е 400 милиона евро. След Галата из Русия кой към този момент пита за Меси, Роналдо и Неймар? Мбапе е новият мускетар на Цар Футбол. Благодарение на него Франция стана за повторно международен първенец след 20 години пауза.
Хърватия се гордее със своя народен тим, с Лука Модрич и ефектната своя президентка Катарина Грабар-Китарович. Халфът на „ Реал “ към този момент е огромният любимец за „ Златната топка “. А това би означавало завършек на ерата „ Меси-Роналдо “. Хърватите станаха първият отбор в историята, спечелил два поредни мача на дузпи.
Франция е международен първенец, Русия – също с блестящата си организация. Небивало за огромен конгрес ги нямаше скупчванията пред точките за надзор, на транспортните спирки и където и да било по трасето. Немалко европейските почитатели не посмяха да отидат на Червения площад, повлияни от черна агитация, само че в този момент могат единствено да съжаляват. Никога в историята не е имало по-добра организация и в никакъв случай нито един път не е говорено за побои. Затова пък латиноамериканците се купонясваха крепко и скандираха „ Спосибо Русия! “. Владимир Путин справедливо получи хвалба от Доналд Тръмп. Руският народ може да се гордее със своя мондиал и със своята „ сборная “.
Не си мислете, че ще забравим Диего Марадона. Ех, този прочут тулуп! Колкото пъти се появи по стадионите, толкоз пъти се забърка в скандал. ФИФА първо направи забележка на Дон Диего, а след това му спря хонорара от 10 000 евро дневно. Иначе и до през днешния ден той можеше да се вихри някъде из необятната съветска простор. Вместо това избра Беларус, където с военна кола, влезе на стадиона на „ Динамо “ (Брест) – клуба, на който към този момент е президент.
За първи път в историята осминафиналист се реши с предписание за феърплей. Япония и Сенегал приключиха с равни точки и голове. Заради два жълти картона по-малко „ самураите “ продължиха напред. Англия пък направи знамение – най-сетне победи противник на дузпи. А вратарят Пикфорд освен не се провали, а бе определен в идеалния тим.
Световно като за … международно. Мондиал 2018 завърши под дъжд и фойерверки, само че загатна за него няма по какъв начин да бъде заличен. Най-вече край Айфеловата кула и Загреб, както и от сърцата на почитателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР