735 млн. лева инвестиции до края на годината очаква страната

...
735 млн. лева инвестиции до края на годината очаква страната
Коментари Харесай

Чакаме 735 млн. лева инвестиции до края на годината

735 млн. лв. вложения до края на годината чака страната ни. Сумата е единствено по линия на Министерството на нововъведенията и растежа в българската стопанска система и ще бъде най-много за дребни и междинни компании. Това съобщи отрасловият длъжностен министър Александър Пулев. Заедно с сътрудника си – вицепремиерът Атанас Пеканов, той откри  форума
„ Големите пари за дребния бизнес:
Възможности за финансиране по Плана за възобновяване и резистентност “.

Срещата е проведена от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия. В нея се включи основният шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ Илияна Илиева. А също и изпълнителният шеф на ИАНМСП Бойко Таков, както и специалисти.

По-голямата част от тези 735 млн. лв. ще минат през Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Планът работи – в МИР имаме към този момент процедура, по която се кандидатства – това е процедурата за софтуерна рационализация за 260 млн. лв.. Срокът за кандидатстване с планове е 21 септември, напомни Пулев.

Държавата продължава да работи, макар че ние сме длъжностен кабинет, сподели още министърът. Нашият главен ангажимент е да дадем
глътка въздух на българския бизнес и най-много на дребните и на междинните компании
в един комплициран миг – инфлация, разрушени вериги на доставки и други, добави той. Благодарен съм на наследството, имаме чудноват колектив от специалисти в МИР, сподели Александър Пулев.

Втората процедура по НПВУ, по която МИР работи, е за 30 млн. лв. за ИКТ решения и киберсигурност. Това ще е 100 % грантова помощ за към 1400 компании, уточни той. Третата процедура, която се приготвя, е за вложения във фотоволтаични централи плюс акумулатори и ще е с бюджет 200 млн. лв.. Четвъртата е с бюджет 120 млн. лв. за развойна и интелектуална активност, сподели министърът.

Паралелно се работи по структурните фондове, като по-голямата част ще стигне до стопанската система от началото на последваща година, само че в този момент би трябвало да осъществим всички периоди, сподели още Пулев пред участниците в срещата. Имаме прогрес по двете най-големя стратегии – „ Конкурентоспособност и нововъведения “ с запас 3 милиарда лв.. Вече внесохме програмата в Европейска комисия и се надявам оптимално бързо да бъде утвърдена. Програмата е с запас към 3 милиарда лв.. Другата стратегия по структурните фондове е „ Научни проучвания и цифрова промяна “. Тя е с бюджет 2 милиарда лв. и имам уверения, че до 23 септември ще бъде импортирана в Европейска комисия, сподели Александър Пулев.

Източник: 24 часа
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР