73 учени от България попадат сред първите два процента най-добри

...
73 учени от България попадат сред първите два процента най-добри
Коментари Харесай

Министър Денков и Николай Витанов в класация на най-добрите учени в света

73 учени от България попадат измежду първите два % най-хубави учени в света, оповестиха от Министерството на науката и образованието. 13 души от тях са от от Софийския университет, като измежду тях попадат просветителният министър в служебното държавно управление акад. Николай Денков и акад. Николай В. Витанов, който беше член на Националния действен щаб за битка с ковид предходната година. Това демонстрират данните от класацията на Станфордския университет за 2021 година, оповестяват от СУ " Св. Климент Охридски ". За съпоставяне, през предходната година те са били едвам 50.

Българските откриватели са от разнообразни области на науката и заемат челно място в класацията на американския университет в състезание с милиони свои сътрудници от целия свят. Класацията групира всички откриватели в 22 научни области и 176 подобласти. Тя е формирана въз основа на сложен разбор, който обгръща информация за брой цитирания, H-индекс, поправен в съавторство Hm-индекс, цитати на публикации при разнообразни позиции на авторство и други.

Изявените учени от Софийския университет тази година са 13.
проф. Иван Христов от Физическия факултет (242 място в Оптоелектроника и Фотоника),акад. Николай В. Витанов от Физическия факултет (216 място в Обща физика),проф. Валентин Попов от Физическия факултет (966 място в Приложна физика),чл.-кор. Стойчо Язаджиев от Физическия факултет (1533 място във Физика на ядрото и обикновените частици),проф. Иво Грабчев от Медицинския факултет (1303 място в Органична химия),акад. Николай Денков от Факултета по химия и фармация (727 място в Химическа физика),акад. Петър Кралчевски от Факултета по химия и фармация (1956-2000 г.) (1148 място в Химическа физика),проф. Иван Иванов от Факултета по химия и фармация (1936-2018 г.) (1713 място в Химическа физика),проф. Георги Вайсилов от Факултета по химия и фармация (1902 място в Химическа физика),чл.-кор. Красимир Данов от Факултета по химия и фармация (1915 място в Химическа физика),чл.-кор. Димитър Цалев от Факултета по химия и фармация (1123 място в Аналитична химия),проф. Ирина Караджова от Факултета по химия и фармация (2284 място в Аналитична химия),доц. Мича Каравастева от Факултета по химия и фармация (366 място в Мини и металургия).
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР