73 000 броя образци на еднодневни трудови договори са заявени

...
73 000 броя образци на еднодневни трудови договори са заявени
Коментари Харесай

Засилен интерес към еднодневните трудови договори отчита Инспекцията по труда

73 000 броя мостри на еднодневни трудови контракти са декларирани от началото на годината. Това е с към 3 000 броя повече в сравнение с за същия интервал през 2018 година, показват от Инспекцията по труда.

Съвместни инспекции в розови полета на територията на област Стара Загора направиха екипи от Инспекцията по труда на Кипър и България. България показа въведените в селското стопанство трудови контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа (т.нар. еднодневни договори) за произвеждане на плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

Инспекторите от Кипър бяха осведомени със законодателството, върху което Инспекцията по труда в България реализира надзор, пълномощията на контролните органи на Агенцията и организирането на инспекциите. Гостите бяха впечатлени и от пълномощието на Инспекцията да инициира разкриване на производства по неплатежоспособност от името на чиновниците за приемане на компенсации от Фонда за обезпечените вземания на служащите и чиновниците при неплатежоспособност на работодателите.

От Инспекцията по труда показват, че контролът в селското стопанство е един от акцентите в активността им, защото секторът е рисков както във връзка с осъществяването на трудовите правни отношения, по този начин и на сигурността на труда.

От Агенцията оповестяват, че той ще бъде изключително засилен по време на целия деен аграрни сезон. Особено внимание при инспекциите в земеделието се обръща на законосъобразното наемане на служащи за сезонна претовареност. Това може да става на всяко съображение, което е регламентирано в Кодекса на труда.

Еднодневните контракти са единствено един от методите за наемане на работната ръка, припомнят от ИА ГИТ. Този тип контракти имат преимущества както за работещите, по този начин и за земеделските стопани. От една страна наетите не губят право на обществено подкрепяне и обезпечаване и в това време се обезпечават във фонд " Пенсии " и във фонд " Трудова акцидент и професионална болест ". От друга, стопаните, които са ги наели, нямат обвързване да записват тези контракти в Национална агенция за приходите, както и да оформят трудови книжки и да издават заповеди за преустановяване.

От май предходната година могат да бъдат заявявани мостри на еднодневни трудови контракти и за четири часа.

Инспекцията по труда работи за облекчение на администрирането на еднодневните контракти. Заявяването на образците на еднодневни трудови контракти към този момент може да става онлайн когато и да е на денонощието, без значение от работното на администрацията. Възможно е и непосредствено генериране на данни на към този момент наети от даден аграрни собственик служащи, чиито данни са вкарани в системата, пресмятане на дължими осигурителни вноски и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР