72 стъпала качва до жилището си най-възрастният пловдивчанин Александър Николов,

...
72 стъпала качва до жилището си най-възрастният пловдивчанин Александър Николов,
Коментари Харесай

Най-възрастният пловдивчанин навърши 105 години

72 стъпала качва до жилището си най-възрастният пловдивчанин Александър Николов, който преди дни навърши 105 година Домът му е в кооперация в центъра на града без асансьор. По тази причина на дълголетника се постанова по 2-3 пъти на ден да катери стълбите, като си оказва помощ с бастун.

"Не виждам напън, тъй като нямам огромни здравословни проблеми. Пия хапчета само за простатата ", изяснява той. Според него дълголетието му се дължи на ген, труд, сдържаност и прецизен хранителен режим.

Закуската на бай Сандо, както го назовават приятелите, се състои от ябълка с мед, орехова ядка, малко сирене, кафе с мляко и две бисквити. На обяд столетникът хапва чорба с месо, филийка и няколко хапки от сладкиш. Предпочита торта. Вечерята му е варено яйце, самун, 5-6 парченца тахан халва и купичка сутляш.

"Никога не съм палел цигара, не съм преяждал и гулял, макар че на млади години работех в механа ", твърди Александър Николов. Казва, че животът му е бил тежък и цялостен с тествания. Лежал е 5 година зад решетките за политически убеждения.
Пенсионирал се като подполковник от армията, а по-късно половин век гледал кошери. В продължение на 25 година е оглавявал пловдивското пчеларско сдружение, на което сега е почетен ръководител.

"Бай Сандо дава скъпи препоръки на сътрудниците си по какъв начин да създадат прекрасен мед ", споделя секретарят на организацията Панчо Панчев. Той е изумен от феноменалната памет на 105-годишния пловдивчанин - можел да споделя с часове събития от предишното си. Александър Николов има 3 деца и 17 внуци и правнуци, които по думите му също се радват на положително здраве.

Източник: glas.bg
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР