72% от родителите искат парите, които държавата предоставя за безплатни

...
72% от родителите искат парите, които държавата предоставя за безплатни
Коментари Харесай

Родители не искат безплатни закуски за децата им

72% от родителите желаят парите, които страната дава за безвъзмездни закуски в учебно заведение, да се дават за нещо друго. Причината е неприятното качество на въпросната храна, която доста постоянно учениците от I до IV клас хвърлят в кошчето за отпадък.

Това демонстрира последната анкета на фондация " За храната " измежду родители. Тя не е представителна, само че е показателна за отношението на обществото към въпросните безвъзмездни закуски, които макар измененията в регламента, по който се отпускат, на доста места не престават да са нездравословни, с нищожно количество артикули и най-вече във тип на тесто и сладко.

Заради множеството рецензии предходната година просветното министерство промени програмата и даде опция закуските да са два типа - подкрепителна и съществена. Обяснението бе, че в някои учебните заведения децата са презадоволени и нямат потребност от огромна закуска, до момента в който в други, по-бедни райони, тя играе даже обществена роля. Затова решението бе обещано на учебните заведения, които следваше в разговор с родителите да изберат каква закуска да получават учениците им.

Въпреки компромисното решение на доста места храната продължава да е некачествена, а така наречен подкрепителна закуска в редица школа съставлява шоколадова вафла или вреден линцер . За това свидетелстват както постове на родители в обществените мрежи, по този начин и поредицата репортажи и излъчвания на bTV през февруари т. година, които още веднъж демонстрираха филии с нищожно количество лютеница и сирене, плесенясал портокал, сплеснат самун с дребно парче колбас, което би следвало да е засищащ сандвич с шунка, и т. н. и т. н.

" От четири години следим тематиката. Нашите деца скоро ще са в V клас и няма да получават въпросните закуски. Но каквито бяха закуските в първи клас на нашите деца, такива са закуските на актуалните първокласници ", ядосват се от фондация " За храната ".

И задават въпроса какъв брой от средствата по програмата ще бъдат действително употребявани и какъв брой ще отидат в коша за отпадък. Според фондацията годишният бюджет на програмата на МОН от 33.4 млн. лева, от който се падат по 110-120 лева годишно на дете или по 59 ст. на закуска, на процедура отива не по предопределение, заради което е извънредно време въпросната стратегия да бъде преразгледана и усъвършенствана в името на здравето на българските деца.

" Необходими ли са тези закуски в този им тип, или нещо би трябвало да се промени? По-голям бюджет за безвъзмездни закуски? Друг вид стратегия, подпомагаща обществени групи? 110 лева на дете, които всеки родител да получи и да реши какво да му купи за ястие? ", питат доброволците от фондацията, като считат скоро да изпратя в МОН получените от анкетата резултати.

След репортажите по bTV просветният министър Красимир Вълчев разяснява, че евентуално следващата година парите по програмата ще бъдат увеличени с 15% . По думите му в тази ситуация се смесват три казуса. Първият са подписаните контракти в учебните заведения за доставка на закуските, които би трябвало да дават отговор на наредбите на здравното министерство по така наречен рецептурници. Вторият е обвързван с осъществяването им, за което МОН признава, че има сигнали, че храната не дава отговор на договорите, а третият е с дефицита на средства.

Заради продължаващия проблем министърът съобщи и че е разпоредил на всички шефове да беседват с родителите каква закуска да получават децата им, както и РУО-та и шефове да изработят механизъм за надзор на въпросните закуски.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ

От постовете в обществените мрежи на очи се набиват множеството отрицателни мнения на безплатните закуски, които се харесват на извънредно малко хора. Сред тях има и скъпи оферти за метода, по който би могла да се модифицира програмата.

" Дори единствено една ябълка ще е по-пълноценна за едно дете от тази безумна филия или кифла... баница и т. н. ", споделя Яна Танакова в коментар на " Facebook " страницата на фондация " За храната ". " Може просто да се дават ваучери за тази сума , които да може да се употребяват единствено за избрани групи храни (плодове, зеленчуци, месо, варива) ", счита Теодора Калоянова.

" Да се спрат закуските и да не се обезпечава безвъзмездна храна в учебно заведение!!! На обществено слабите родители да се оказва помощ по друга линия. Образователната система би трябвало да влага в обучение - рационализация, нововъведения, технологии, обмяна на положителни практики, лекции и семинари за учителите, образования, квалификации и т. н. ", безапелационна е пък Калина Тутева.

" Засилен, действителен надзор от способените институции. На инспекциите да участват и родители. На видно място да се сложи телефон за сигнали при нередности с храната, на които да реагира на момента! При открити груби нарушавания да се постановат безпощадни, оптимални санкции/наказания, наставления да се издават единствено за несъществени нарушавания! Нарушителите и типът на нарушаването да се разгласяват на уеб страницата на БАБХ, Министерство на здравеопазването и МОН ", дава хрумвания и Донка Пенева.

" Не давате трета алтернатива, като да вземем за пример този запас да се насочва от ненуждаещите се от него групи деца/у-ща към нуждаещите се такива. Има учебни заведения, в които учителите признават, че техните възпитаници са обгрижени и тази закуска не им е нужна. Също признават, че са се опитвали да я откажат, само че не могат; предложили са да се насочва към обществени групи/училища, които биха имали действителна потребност от това. Нищо от тези неща не е било допустимо ", споделя Елисавета Илиева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР