72 квадратни километра. 2 милиона туристи на година. И над

72 квадратни километра. 2 милиона туристи на година. И над ...

Да спасим Санторини от селфитата.


72 квадратни километра. 2 милиона туристи на година. И над 5.5 милиона снимки с таг #sanotrini в Instagram. Тези данни ни намекват с какъв проблем се сблъсква най-известния гръцки остров в света - Санторини е залят от туристи почти целогодишно, а това няма начин да няма и негативен ефект върху местните жители и природа.

View this post on Instagram
A post shared by Agαтα • Amstєrdαm (@windmilldreams) on Apr 21, 2019 at 1:03am PDT

Най-южният остров на Цикладския архипелаг е мечта за всеки, който поне малко обича да пътува, но най-вече държи на това да сподели впечатляващи кадри с последователите си в социалните мрежи.

Местни се оплакват, че дори домовете им вече не са защитени - туристите от 6 сутринта започват да се катерят по частни тераси, да минават по покриви на къщи, само и само да направят перфектното селфи на фона на популярния синьо-бял пейзаж на острова.

View this post on Instagram
A post shared by Tom Claeren • Monte-Carlo (@tomclaeren) on May 15, 2019 at 4:40am PDT

Което пък води към следващия негативен ефект - заради огромния брой туристи се стоят все нови и нови хотели. С настоящия темп и липсата на регулации от местната власт, след няколко години Санторини ще се превърне в огромен град, покрил почти цялата територия на острова.

Притежателите на хотели може и да са доволни - рекламата им е "безплатна", благодарение на всички "инфлуенсъри" в социалните мрежи.

View this post on Instagram
A post shared by Worldstravel451 (@worldstravel451) on May 15, 2019 at 7:49am PDT

"Хората ползват църквите за селфи студиа." казва Майкъл Ермогенис, който от 12 години живее на острова, пред The Economist. Той е започнал да поставя табели на видни места по острова, като призовава туристите да уважават личното пространство на местните. Създател е и на Facebook страницата Save Oia, която пък цели информирането на хората за по-устойчиво развитие на Санторини.

Източник: lifestyle.bg