72-годишният Иван Костов, който причини тежката катастрофата на Асеновградско шосе

...
72-годишният Иван Костов, който причини тежката катастрофата на Асеновградско шосе
Коментари Харесай

Шофьорът, причинил мелето с 3 жертви край КЦМ: Причерня ми и нищо не помня, свестих се в болницата

72-годишният Иван Костов, който аргументи тежката злополуката на Асеновградско шосе през 2019 година през днешния ден за първи път приказва пред съда. Пред магистратите той сподели, че му е причерняло и не помни нищо от случая. Свестил се е чак в болничното заведение и тогава е схванал какво се е случило.
Прочетете още
Костов е с повдигнато обвиняване за причиняване на гибел на три лица по несъобразителност в резултат на злополука. До случая се стигна, откакто водачът е карал с превишена скорост и е навлязъл с джипа си в насрещното платно, след което е настъпил удар с лек автомобил.

След голям брой съвещания, разпити на очевидци и движимости лица, през днешния ден делото навлезе във финалната си права. В съвещанието беше призната комплексната правосъдно психиатрична и психична експертиза, като заключението на движимостите лица е, че „ няма нито едно психическо заболяване, което да протича с нарушаване на съзнанието ”. С това умозаключение на процедура се оборват изказванията на юристите, че микса от медикаменти, който приема Костов е причина за загубата на схващане директно преди злополуката.

Самият водач сподели пред съда, че не се признава за отговорен.

„ Преди да потегли усетих, че ме стяга врата откъм гърба, Пих половин хапче за кръвно. По принцип вземам и други медикаменти. Постоях на въздух и по-късно се качих на колата и потеглих. Минах през Асеновград като се движих по една от лентите. Видях, че има ограничавания и пътното платно е разграничено на две. Имаше ограничаване 60км. Колата зад мен беше доста близо на към 10м. Моя километраж показваше 60км/ч. В един миг ми причерня пред очите и към този момент нищо не си припомням от там нататък. Не знам какво е станало. След това в болничното заведение разбрах какво се е случило ”, описа Иван Костов.

„ Нямам никакъв спомен за случилото се. До в този момент не ми се е случвало да ми причернява ”, добави още той, като напомни, че взима и други медикаменти.

„ Съжалявам доста за случилото се ”, приключи Костов.

С това завърши и процеса всъщност. Предвид сложността на делото обаче, пледоариите ще бъдат в настрана съвещание на 8 март 2023 година. Тогава би трябвало да ясна и присъдата на 72-годишния водач.

Наказанието, което е планувано от закона за сходен тип закононарушение е от 3 до 15 години отнемане от независимост. 



Припомняме, че нещастието, при която починаха трима души, се разигра точно на Гергьовден 2019 година. 72-годишният лидер бил зад кормилото на колата си –  джип мерцедес и пътувал от Асеновград към Пловдив. Част от правата била в ремонт. Движението се осъществявало в източното платно. То се състояло от две ленти за придвижване и една спешна.

В същото време в посока от Пловдив към Асеновград се движел лек автомобил, марка „ Тойота Корола ”. В него се намирали четирима пасажери – един мъж на 66 години, и три дами – 42, 63 и към 50 годишна. Те отивали в храм в Асеновград, с цел да участват на подписване на църковен брак.

72-годишният подхванал изпреварване, малко след което без да алармира ненадейно отклонил колата наляво и навлязъл в насрещната лента. С джипът си, той блъснал металната защитна мантинела и предната дясна част на насрещно движещата се „ Тойота “. Водачът й отклонил колата, само че не съумял да избегне удара. В резултат на пътнотранспортното произшествие са починали 42 и 63 годишните дами, както и 66-годишния мъж. Третата жена пък е получила междинни телесни повреди. 

Според автотехническата експертиза, виновният лидер е управлявал лекия автомобил „ Мерцедес “ със скорост 80 км/ч., което е превишаване с 20 км/ч. на позволената в този сектор. Освен това причина за злополуката е нахлуване в насрещната лента на лекия автомобил „ Мерцедес “, без да има нужда от изпреварване или заобикаляне.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР