710 европейски отбора, които играят в първите дивизии на всичките

...
710 европейски отбора, които играят в първите дивизии на всичките
Коментари Харесай

Букмейкърите дават пари на 26 от 54-те лиги в Европа, България и Англия са №1 и №2

710 европейски тима, които играят в първите дивизии на всичките 54 страни-членки на УЕФА, са изработили 20.11 милиарда евро от покупко-продажби по сред си за финансовата 2017-а година, само че близо половината от тези пари са в касите на първите 30 тима в Европа, се споделя в разбор на УЕФА за финансовите дейности.

Отчетът на отдела за клубното лицензиране демонстрира пък, че компаниите за хазарт и спортни залози са най-честият спонсор на тимовете в Лигите от топ 10 на ранглистата на УЕФА, а също по този начин и че домакинските мачове на Пари Сен Жермен е най-скъпото място за гледане на футбол.

България участва на водещо място в отчета, като нашата страна е преди всичко по брой букмейкърски спонсори на гърдите на тимовете от елита.

Докладът демонстрира, че общите доходи са се нараснали с повече от 1,6 милиарда евро през 2017-а година, макар че благосъстоянието е съсредоточено главно в ръцете на няколко клуба. Отборите от топ 30 в ранглистата на УЕФА имат общи доходи със 7 % повече, достигайки 9.7 милиарда евро, което е 49 % от всички влезнали пари в касите на тимовете от Първа лига на всяка една страна.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин наскоро направи изказване по тематиката, в което се споделя че въпросният отчет " илюстрира по какъв начин финансовите изоставания на избрани тимове се компенсират от глобализацията и софтуерните промени ".

По-важно от всичко е, че всички тимове работят за поддържането на баланс в пирамидата, както надолу, по този начин и нагоре.

Манчестър Юнайтед е тимът с най-голям доход от 676 милиона евро, макар записания спад от 13 милиона евро спрямо 2016-а година, и води с 1 милион повече от Реал (Мадрид). Реал е следван от Барселона, Байерн (Мюнхен), Манчестър Сити, Пари Сен Жермен, Арсенал, Ливърпул, Челси и Ювентус, като всички те имат доходи от над 400 милиона евро.

20-те тима от британската Висша лига са събрали повече от една четвърт от общите доходи или общо 5,3 милиарда евро. Те са изрично пред испанската Примера дивисион с 2.9 милиона евро, немската Бундеслига с 2.8 милиона евро, италианската Серия А с 2.2 милиона евро и френската лига 1 с 1.6 милиона евро.

Компаниите за
залагания и хазартни игри са публични спонсори на 26 от всичките 54 лиги в УЕФА и по някакъв метод седят на екипите на тимовете като част от името на Лигата.

''В 10 от тези лиги букмейкърските компании са най-разпространеният спонсор на гърдите на фланелките на първодивизионните тимове. България е преди всичко в това отношение, като 10 от 14-те тима от Първа лига играят с букмейкърски компании на екипите. На 2-о място е Англия с 9 от 20 тима с бетинг-фирми на фланелките, се споделя още в отчета.

Пари Сен Жермен измести Арсенал (Лондон) като тимът, който печели най-вече пари от своите последователи, като записва междинен приход от 86.9 евро на фен. Те са следвани близко от Челси с 86.7 евро, Арсенал с 85.1 евро, Ливърпул, Реал (Мадрид), Барселона, Байерн (Мюнхен), Манчестър Юнайтед, Ювентус и Тоттъм.

Борусия (Дортмунд) е тимът с най-висока междинна посещаемост на домакинските мачове със 79 496 фенове, следвани от Байерн (Мюнхен) със 75 000, Манчестър Юнайтед със 74 976.

Манчестър Юнайтед пък е тимът, който има най-вече фенове на своите мачове- без значение хазаин или посетител, като отборът е бил следен от 1.42 милиона души и това е поради 20-те тима в Премиършип. Борусия (Дортмунд) е на 2-ата позиция с 1.35 милиона фенове, само че при 18 тима. Трети е Тотнъм с 1.29 милиона.

Въпреки това немската Бундеслига остава с най-висока междинна посещаемост с по 44 511 фенове, следвани от Англия с 38 310, Испания с 27 068, Италия с 24 706 и Франция с 22 548.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР