710 деца със специални образователни потребности (СОП) ползват допълнителна подкрепа

...
710 деца със специални образователни потребности (СОП) ползват допълнителна подкрепа
Коментари Харесай

710 деца със СОП са с допълнителна подкрепа в училища и детски градини

710 деца със специфични просветителни потребности (СОП) употребяват спомагателна поддръжка за личностно развиване през новата образователна година във Варна, оповестиха от дирекция " Образование и юношески действия ".

От тях 207 са малчугани, настанени в детски градини, а останалите са възпитаници, ученици на 34 учебни заведения. От общия брой деца със СОП 457 се нуждаят от ресурсно подкрепяне.

Такова е обезпечено в 4 детски градини и 24 учебни заведения, където работят ресурсни учители, психолози или педагогичен съветници, логопеди и други експерти, според от съответните действия, планувани в проекта за поддръжка на дете със СОП.

Останалите деца и възпитаници получават ресурсно подкрепяне от Регионалния център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение и от Логопедичния център. През предходната година бе разкрито и още едно профилирано звено - Център за специфична просветителна поддръжка, където са записани 75 деца и възпитаници. Там се правят диагностична, рехабилитационна, корекционна и лечебна работа с малчуганите, за които е невероятно да се образоват в общообразователна среда.

Община Варна за първи път в страната предприе ограничения в поддръжка на деца с глутенова нетърпимост. За задачата е обезпечена опция за самостоятелно хранене на четири обособени режима, според от диагнозата. Към момента малчуганите, включени в тази стратегия в детските градини, варират сред 100 и 150.

За подрастващите с ТЕЛК не се заплащат такси в общинските детските градини, а тези с и над 50% употребяват и преимущества при приема. В ДГ “Ален мак “ и ДГ “Бриз “ се насочват деца с хронични увреждания и по-тежки диагнози. Предвид на възходящите потребности от грижа за тези деца, са разкрити две нови групи в детска градина “Горска приказка “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР