710 деца със специални образователни потребности (СОП) ползват допълнителна подкрепа

...
710 деца със специални образователни потребности (СОП) ползват допълнителна подкрепа
Коментари Харесай

710 деца със СОП се обучават във варненските градини и училища

710 деца със специфични просветителни потребности (СОП) употребяват спомагателна поддръжка за личностно развиване през новата образователна година във Варна, оповестиха от дирекция " Образование и юношески действия ". От тях 207 са малчугани, настанени в детски градини, а останалите са възпитаници, възпитаници на 34 учебни заведения.

От общия брой деца със СОП 457 се нуждаят от ресурсно подкрепяне. Такова е обезпечено в 4 детски градини и 24 учебни заведения, където работят ресурсни учители, психолози или педагогичен съветници, логопеди и други експерти, според от съответните действия, планувани в проекта за поддръжка на дете със СОП. Останалите деца и възпитаници получават ресурсно подкрепяне от Регионалния център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение и от Логопедичния център. През предходната година бе оголен и още едно профилирано звено - Център за специфична просветителна поддръжка, където са записани 75 деца и възпитаници. Там се правят диагностична, рехабилитационна, корекционна и лечебна работа с малчуганите, за които е невероятно да се образоват в общообразователна среда. 

Община Варна за първи път в страната предприе ограничения в поддръжка на деца с глутенова нетърпимост. За задачата е обезпечена опция за самостоятелно хранене на четири обособени режима, според от диагнозата. Към момента малчуганите, включени в тази стратегия в детските градини, варират сред 100 и 150. 

Подрастващите със СОП употребяват и преимущества при приема в общинските детски градини, за тях се заплащат и по ниски такси. В ДГ “Ален мак “ и ДГ “Бриз “ се насочват деца с хронични увреждания и по-тежки диагнози. Предвид на възходящите потребности от грижа за тези деца, са разкрити две нови групи в детска градина “Горска приказка “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР