71% от българите смятат, политическата система в България работи за

...
71% от българите смятат, политическата система в България работи за
Коментари Харесай

71% от българите смятат, че политическата система работи за богатите

71% от българите считат, политическата система в България работи за богатите. Това сочат данни от изследване на организация " АФИС ".

Запитани, " За кого работи политическата система в България " - за богатите, за междинната класа или за бедните? " - единствено 7% преценят, че нашата народна власт показва ползите на всички еднообразно , а 2% от хората настояват, че системата работи за бедните.

Отново 2% позволяват, че откритите порядки обгрижват с преимущество " междинната класа ". А 11% избират промеждутъчен отговор - че днешната система не работи за никого.

Според европейската работа в интервала 2012-2016 разликата сред приходите на най-богатите и на най-бедните 20% от българите се усилва от 6.2 до 7.9 пъти. Данните за 2017 демонстрират, че тя надмина 8 пъти.

На въпрос дали имущественото неравноправие в България нараства или понижава , близо 63% или съвсем две трети от българите дават отговор, че то се усилва. Само 7% са на противоположното мнение. А всеки четвърти (26%) допуска, че обществените разлики остават на същото равнище.
 Снимка 402991
Източник:

Възприятието за растящо неравноправие е назад съразмерно на приходите. Сред хората с до 150 лева месечно на човек от семейството, настройката, че неравенството пораства, обгръща надалеч по-голям дял в сравнение с е междинният за страната - 81%. В тази подоходна категория единствено 10% считат, че разликите остават на същото равнище и нито един не споделя мнението, че имуществената ножица се затваря.

Тъкмо противоположното се вижда при хората, които разполагат с 1000 лева или повече месечно. Само 48% в тази категория означават растящо разслоение, 33% не виждат смяна, а 17% считат, че неравенството понижава.

На въпрос дали са равни пред закона бедните и богатите в страната единствено 4% дават отговор позитивно. 25% считат, че са равни единствено в някои случаи, а 69% са безапелационни, че няма тъждество сред бедните и богатите.
 Снимка 402992
Източник:

Според изследването 39% правят оценка зависимостта на властта от бизнеса като " мощна ", до момента в който на противоположното мнение са единствено 7%. А 38% виждат взаимозависимост, заличаваща разграничението сред двете. Те избират отговорът " Властта е бизнес, бизнесът е власт ".

Данните демонстрират, че идеологията и политическата ориентировка въздейства върху кохезията, само че даже тематиката за неравенството доближава равнище, което прокарва разграничителни линии в обществото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР