71 годишният Жан Тод ще бъде преизбран за трети пореден,

...
71 годишният Жан Тод ще бъде преизбран за трети пореден,
Коментари Харесай

Жан Тод ще остане президент на ФИА за трети мандат


71 годишният Жан Тод ще бъде избран отново за трети следващ, само че финален мандат като президент на ФИА. Според регламента на организацията това е максимумът, който могат да заемат управителните органи. Беше оповестено, че не са постъпили други кандидатури до приключването на крайния период, тъй че новият остарял президент ще бъде доказан на генералното заседание в Париж на 8 декември.

По-рано през годината Тод разгласи, че е подготвен да остане за трети мандат, изключително откакто Формула 1 има нови притежатели, а този шампионат е най-значителният източник на доходи за ФИА. Опитният французин може да се окаже основна фигура пред задаващите се комплицирани години. Договорите на тимовете изтичат през 2020 година, а също така тече тежък спор за новите мотори след 2021.

Жан Тод беше избран отново за втори четиригодишен мандат през 2013 година, откакто си обезпечи твърда поддръжка. Тогавашният му противник за поста британецът Дейвид Уорд се отхвърли от битката точно заради липса на съпорт.

Първият мандат на Тод стартира през 2009, когато той завоюва вота против международния рали първенец от 1981 Ари Ватанен. Французинът наследи президентството от Макс Моузли. Преди да застане отпред на ФИА, той беше началник на Ферари сред 1993 и 2009 – интервалът, в който Михаел Шумахер завоюва именитите си пет следващи международни трофеи. Още по-рано кариерата на Жан Тод обгръща ръководенето на Пежо от 1983 до 1993 – време, в което компанията доминираше в серии като WRC и 24 часа на Льо Ман.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на уеб страницата formula1.sportal.bg



Снимка: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР