71,1% от българите смятат за най-важно уреждането на отношенията на

...
71,1% от българите смятат за най-важно уреждането на отношенията на
Коментари Харесай

Все повече българи искат уреждане на отношенията ни с РС Македония

71,1% от българите считат за най-важно уреждането на връзките на България с Република Северна Македония, а не дали Скопиe ще стане член на Европейския съюз. Това демонстрира изследване на " Галъп интернешънъл болкан ", извършено сред 25 ноември и 3 декември измежду 803 пълнолетни българи.

На противоположното мнение са 7,5%, до момента в който останалите 21,4% се двоумят.

Малко по-склонни да подценен проблемите в връзките ни с РСМ наподобяват представителите на най-младата възрастова група и хората с по-ниско обучение. И при тях обаче делът на подкрепящите опцията Северна Македония да стане член на Европейски Съюз, без значение от проблематичните връзки с България, не надвишава една десета.

Висшистите, възрастовите групи над 45 години и жителите на столицата са най-твърди в позицията, че най-важно е да бъдат уредени връзките сред двете страни, а не толкоз дали Северна Македония ще се причисли към Европейски Съюз. Най-голям е делът на колебаещите се още веднъж при по-младите респонденти, хората с главно или по-ниско обучение, както и респондентите, определящите се като турци и роми. Така да вземем за пример, в София, където са съсредоточени групи с по-високи приходи и обучение, в по-активните стопански възрасти - тези, които дават приоритет на участието на Северна Македония в Европейски Съюз са едвам 2%, а на противоположното мнение са близо 80%.
 Снимка 556628
Източник:

" Галъп " регистрира, че измежду електоратите на партиите на процедура има единогласие - над 80% от последователите на Политическа партия и на ГЕРБ считат, че уреждането на връзките е приоритет, а по-късно идва пътят на Скопие към Европейски Съюз. Въпреки че малко по-големи са дяловете на съмнение при Движение за права и свободи, и там най-сериозното струпване е в опцията " уреждането на връзките е най-важно ". Малко по-осезаем дял съмнение по отношение на общата картина има и при последователите на Българска социалистическа партия.

Съпоставката на социологическата организация с, когато този въпрос още веднъж бе зададе, сочи, че е понижен делът на колебаещите се. Година по-рано на същия въпрос 5,8% дават отговор, че е най-важно Северна Македония да стане член на Европейски Съюз, даже и връзките ѝ с България да не са напълно уредени, а 57,9% считат, че уреждането на връзките сред двете страни е от първостепенно значение . Над 1/3 от запитаните (36,3%) обаче се двоумят сред двете варианти. Сега делът на колебаещите се е доста по-нисък. Според " Галъп " това значи, че структурата на мненията на обществото може би кристализира.
 Консенсус за поддръжка на С.Македония, само че с изискване мери
Консенсус за поддръжка на С.Македония, само че с изискване мери " Галъп "

Българското общество не е изгубило, макар десетилетната разделеност, съпричастността си към Скопие

През 2020 година още веднъж максимален е бил делът на колебаещите се измежду респондентите с по-ниско обучение и най-младите - до към 60% от всички запитани от тях през предходната година не могат да преценяват коя от двете варианти да изберат.

Относно наложеното от страна ни несъгласие за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз през лятото на 2021 година 70% от запитаните са били на мнение, че в разногласието със западната ни съседка най-добре е България да не подвига ветото. 19,3% пък считат противоположното, а една десета се двоумят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР