709 монети от различни исторически епохи се опита да изнесе

...
709 монети от различни исторически епохи се опита да изнесе
Коментари Харесай

Чужденец се опита да изнесе през варненското летище над 700 древни монети

709 монети от разнообразни исторически столетия се опита да изнесе през Летище Варна жител на европейска страна. Той заявил, че придвижва единствено юбилейни моменти, само че при обиск на багажа му митнически чиновници са разкрили скъпите артефакти.

Иззетото богатство беше предоставено на Регионалния исторически музей в морската столица от началника на локалната дирекция на Агенция „ Митници ” Светлан Савов.

„ Най-старите монети са елинистичната ера. Има доста от римско време, които са в положително положение, византийски, средновековни с облика на цар Иван Александър, както и от Третото българско царство ”, изясни шефът на музея Игор Лазренко. Според него монетите евентуално са открити в района от иманяри и са събирани в продължение на дълго време. Все още не е изяснено по какъв начин чужденецът се е сдобил с тях.

Трафикът на културно-исторически полезности в международен мащаб е по-печеливш „ бизнес ” от износа на оръжия и подправени артикули, като само контрабандата на опиати е по-доходоносна, посочи Савов.

Това е най-голямата находка, която организация „ Митници ” дава на варненския музей през този век. Преди време е била предадена сбирка от керамични съдове от римската ера, чийто експорт зад граница е бил предотвратен. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР