7000 тона вредни емисии годишно се изхвърлят от четирите основни

...
7000 тона вредни емисии годишно се изхвърлят от четирите основни
Коментари Харесай

Разкриха най-големия замърсител в Пловдив и колко ще струва очистването на града

7000 тона нездравословни излъчвания годишно се изхвърлят от четирите съществени замърсители – отопление, превоз, индустрия и градски декор, това стана ясно от Програмата Пловдив и План за деяние към същата за интервала 2018 – 2023 година. Изчисленията на компанията, които бяха показани през днешния ден на публично разискване, демонстрират, че са нужни по 440 лв. на кг нездравословни излъчвания, с цел да се решат проблемите с мръсния въздух. Така излиза, че трябват 30,8 млн. лв., с цел да се отстранят главните замърсители, оповестява trafficnews.bg. Близо 60 души пристигнаха на публичното разискване в Градския дом на културата, като по-голямата част от тях бяха представители на държавни и градски управляващи. Пред тях бяха показани данните за източниците на замърсяване, както и ограниченията за справяне с тях.

Според отчета 71 % от източните на ФПЧ 10 и 2,5 е отоплението на твърдо гориво, 21 % е индустрията, а превозът е едвам с 6,9 %. Това се доказвало, че и равнищата на фините прахови частици през топлите месеци са в норма, като пикът им е през октомври – декември, а по-късно януари – март.

Не по този начин обаче стоят нещата с азотния диоксид, там 40 % от източниците му в Пловдив са от изпаренията на колите, а по-късно е индустрията. Данните обаче показвали, че стойностите на NO2 са в нормите съвсем през цялата година.

С други думи главен проблем пред атмосферния въздух под тепетата са фините прахови частици.

Мерките, както краткосрочни и дълготрайни бяха показани в няколко пункта – заместване на старите печки за твърдо гориво, по-екологичен превоз и разширение на залените площи. Сред тях са:

Около 6 милиона лв. би трябвало да обезпечи Община Пловдив, с които да подмени огромна част от най-големите замърсители на въздуха – печките на твърдо гориво

Около 3 милиона лв. печките с твърдо гориво би трябвало да бъдат сменени с отоплителни уреди на ток, а с още толкоз печки на екогориво. Други ограничения, които са заложени в плана е стимулиране на хора, които да се вържат към Топлоелектрическа централа, както и за водачи, които не употребяват колите си къси дистанции. Преди това от администрацията ще създадат броене какъв брой са печките на твърдо гориво в града.

Вероятно огромна част от парите за ограниченията на градската администрация ще дойдат от европейски стратегии. Подобна опция против замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) е залегнала в оперативна стратегия „ Околна среда “.Друга мярка, която приготвя от община Пловдив за друга стратегия по, с която да бъдат поставени филтри на комините в града, с цел да се минимизират фините прахови частици от комините.
Следващата рубрика от дълготрайните ограничения, само че не от незабавен порядък, които да се приведат до края на 2023-та година:

Оптимизиране на транспортната скица в Пловдив и понижаване на времето за прекосяване на коли през натоварените кръстовища, с цел да се регистрира понижаване на замърсяването на въздуха от транспортни средства.

Ежегодно създаване на нова или замяна на съществуваща пътна инфраструктура за понижаване на задържането на прахови частици в дупки по уличните платна и тротоарите.

Контрол на върху излъчванията от промишлените съоръжения и недопускане на систематични превишения на нормите за възможни излъчвания.

Въвеждане на ограничаване за използването на избрани горива за отопление за преустановяване на изгарянето на твърди горива с високо наличие на сяра.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР