7000 бебета са родени у нас през миналата година от

...
7000 бебета са родени у нас през миналата година от
Коментари Харесай

7000 жени за година са родили без нито един преглед

7000 бебета са родени у нас през предходната година от майки, които по време на бременността не са отишли нито един път на обзор.

Данните изнесе в Пловдив Диляна Дилкова, член на УС на Националната мержа на здравните посредници, представена от „ 24 часа “. По думите й въпосните майки не са били здравно обезпечени и не са разполагали със средства, с цел да заплатят консутациите си. Така обаче те излагат на риск освен своето здраве и живота, а и това на плода, който носят, уточни Дилкова.

Увеличава се заплахата да родят деца с увреждания, показаха участниците в полемиката. Те припомниха, че здравнонеосигурените бременни имат право на един обзор и гратис раждане. „ Жените обаче всеобщо не знаят за това и не вървят на доктор “, съобщи Дилкова. Тя добави, че здравните посредници срещат компликации да убедят педиатрите да прегледат тези дами. Мотивът на лекарите бил, че с един обзор не може да се наблюдава бременността, като съгласно рекомендациите на Световната здравна организация за това са нужни осем съвещания със експерт

Според последните проучвания да вземем за пример даже и при един осъществен обзор вероятността да бъде открита зараза при бременната жена и тя незабавно да бъде подложена на лекуване се усилва с 30%. Затова напъните на здравните управляващи би трябвало да бъдат ориентирани към обгръщането с профилактични грижи на бременните, показаха участниците в полемиката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР