70 процента от обществените поръчки в България са нагласени според

...
70 процента от обществените поръчки в България са нагласени според
Коментари Харесай

70 процента от обществените поръчки у нас били нагласени

70 % от публичните поръчки в България са нагласени съгласно оценка на бизнеса. Това разгласи ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той означи, че битката с корупцията, която е една от спънките в развиването на бизнеса у нас, била оставена на политиците и гражданския бранш, само че нямало забележим прогрес.

" Прогнозираният растеж, който се чака от порядъка на близо 4% на Брутният вътрешен продукт, ние го оценяваме като реален - той би могъл да бъде и по-висок, в случай че се решат трите значими казуса пред развиването на бизнеса или в случай че има значителен прогрес - неналичието на човешки запаси, административните тежести и равнището на корупция ", посочи Велев пред БНР.

По отношение на програмата за понижаване на административната тежест, оповестена от държавното управление, той означи, че тя се движела в положително движение .

 Обществени поръчки за над 5 млн. лв. са в нарушаване, откри АДФИ
Обществени поръчки за над 5 млн. лв. са в нарушаване, откри АДФИ

55 инспекции са по сигнал, 37 - по проект

По въпроса за дефицита на квалифицирани фрагменти в стопанската система Велев изясни, че човешки запаси липсват по няколко аргументи, като най-главната от тях била емиграцията.

Като означи, че няма нужда от съществена смяна в политиката по приходите у нас, Васил Велев повтори тезата на работодателите, че приходите растели по-бързо от стопанската система и по-бързо от продуктивността на труда.

По думите му, България била измежду първите 30 % от страните в света съгласно размера на приходите .

" И е извънредно време да престанем да се овайкваме какъв брой сме небогати и по какъв начин някой би трябвало да ни даде . Трябва да насърчим политиките, които водят до блян за повишение на обучение и подготовка, блян за полагане на един по-производителен труд, който да докара до по-високи растежи и по-високи хонорари, а не политики, които демотивират хората, които ги оставят в позата на протегната ръка към страната ", акцентира представителят на работодателите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР