70 пчелари от Румъния, Молдова, Украйна, Турция и България взеха

...
70 пчелари от Румъния, Молдова, Украйна, Турция и България взеха
Коментари Харесай

Българският мед е третият най-евтин в ЕС

70 пчелари от Румъния, Молдова, Украйна, Турция и България взеха присъединяване в Международния панаир на пчеларски артикули, хазаин на който бе Варна.

Това заяви Областният информативен център - Варна.

Тридневният конгрес се организира по плана " Увеличаване на търговията и модернизацията на пчеларството и обвързваните с него браншове в Черноморския басейн " - ITM BEE-BSB. Той се финансира от стратегия " Черно море " 2014-2020 година Партньори по плана са организации от петте страни от Черноморския басейн. Водеща е Асоциацията Технопол на Галац, а от българска страна по него работи Агенцията за икономическо развиване в морската столица, оповестиха от Областния информативен център-Варна. Целта е с европейските средства да се подкрепи развиването на бранша, а пчеларите да основат контакти и да обменят на практика опит.

Румъния създава над 20 хиляди тона мед годишно, съобщи по време на срещата Лауренти Драсовеан от Асоциацията Технопол на Галац. Пчелните артикули от рапица, които се добиват от Браила, са извънредно скъпи, защото имат приложение в медицината. Те са известни с благотворните си свойства при онкологични болести, означи той. Като огромен проблем в бранша румънците откроиха третирането на рапицата с химикали, което води до измиране на пчелите.

Турция е вторият максимален производител на мед в света след Китай с годишен рандеман от над 114 хиляди тона, увериха от Института в Орду. В страната има пет типа пчели и 8 милиона кошера. Поради извънредно богатата флора се добиват разнообразни типове мед според от района, от който се събира нектар. Сред най-популярните са мед от цветовете на кестен, лешник, алена детелина, рози, липа, мента, коприва, орех. Институтът работи по европроект на стойност 10 млн. евро, който финансира лабораторните проучвания на продукцията на пчеларите и узаконяването на меда, с цел да се подсигурява неговото качество, прибавиха от ОИЦ-Варна. Прилага се и преносимото пчеларство, като пчелините се разполагат в прилежащи райони за повишение на добива.

Общият експорт на мед на Молдова е 4,5 хиляди тона. Едва 1% от продукта се създава от фермери, останалите 90 на 100 се добиват в домашни пчелини. Докато преди години Европейският съюз е налагал забрани за импорт от Молдова поради антибиотици в меда, сега страната изнася висококачествена продукция, отговаряща на всички условия. Законодателно се работи в посока повишение качеството и количеството на пчелните артикули, стимулиране на производителите.

В Украйна има 4 милиона кошера и над 400 хиляди производители. Страната добива 100 хиляди тона мед годишно, означиха от Регионалната търговско-промишлена палата на Миколаив. Голяма част от продукцията е за износ, най-много за страните от Европейски Съюз, Съединени американски щати, Турция, Израел. През 2018 година приходите от експорт на мед са 98 млн. $. Чернобилската повреда няма отрицателно отражение върху бранша. До момента не са открити следи от радиация в пчелните артикули, увериха от сектора в Украйна. Проблем за него са ниските изкупни цени, които отхвърлят доста от пчеларите да се занимават с този бизнес.

България заема седмо място в Европейския съюз по произвеждане на мед с 11,8 хиляди тона за 2018 година. Преди страната ни се подреждат Румъния, Германия, Унгария, Полша, Франция и Гърция. Цената на едро на 1 кг. мед у нас през предходната година е 2,53 евро при междинна за Европейски Съюз 3,79 евро. По-евтин мед от страните членки оферират единствено Унгария (1,97 евро) и Румъния (1,82 евро).

Сред компликациите, които изпитват родните производители на пчелни артикули, са дефицит на финансиране и на квалифицирана работна ръка, високи разноски, спънки при реализирането на продукцията, тромава администрация, недобре развита преработвателна база.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР