70% от високорисковките водачи на леки или лекотоварни автомобили са

...
70% от високорисковките водачи на леки или лекотоварни автомобили са
Коментари Харесай

Българинът уверен, че шофира добре въпреки грешките на пътя

70% от високорисковките водачи на леки или лекотоварни коли са глобени, а 26% са взели участие в пътнотранспортни катастрофи. Това съобщи Яна Спасова, управител на проучвателен екип " Explica ", при представянето на втория годишен отчет от националния проучвателен план SDIndex - Индекс за безвредно шофиране.

Сред евентуалните аргументи за настъпването на 96% от пътно транспортните катастрофи са нарушаванията на водачите. За да бъдат ръководени и минимизирани човешките неточности, би трябвало да бъдат измервани и разбирани, уточни Спасова.

Основният извод е, че макар допусканите неточности на пътя българските водачи не престават да бъдат уверени, че са нискорискови, установи тя. Изследването е разграничено на високорискови и нискорискови водачи на леки и лекотоварни коли, както и на високорискови и нискорискови водачи на рейсове и камиони.
 Всеки пети водач у нас попада в ПТП
Всеки пети водач у нас попада в ПТП

27% от водачите на камиони и рейсове работят по над 60 часа седмично

Високорискови водачи при леките или лекотоварните коли се характеризират с експанзия, висока скорост, заплеснатост, нетолерантни, по-често млади мъже, с мощни и по-нови коли. 5% от тях се дефинират като високорискови.

Около 48% са нискорисковите водачи. Те са образцови, позволяват по-малко неточности, толерантни са, съответни и се усещат уверени, че могат да окажат първа помощ на пътя. 39% от нискорисковите водачи са глобени, а 12% са взели участие в пътно-транспортно произшествие.

Високорискови водачи на камиони и рейсове са 16%. Те също се характеризират с висока скорост и лишаване на преимущество, нетолерантни, неспокойни и нетърпеливи са. Високорисовките водачи са най-вече младежи с годишен пробег над междинния, работещи над 60 часа седмично.
 България на второ място в Европейски Съюз по починали в злополука
България на второ място в Европейски Съюз по починали в злополука

За 2018 година у нас са настъпили 6684 тежки ПТП-та

Около 30% са нискорисовките водачи на рейсове и камиони. Те следват разпоредбите, позволяват доста по-малко неточности, уравновесени са, спокойни са и могат да окажат първа помощ. Те са към и над междинната възраст, с годишен пробег към междинния, работещи под 60 часа седмично.

От своя страна Ясен Христов, сътрудник в " SDI ", съобщи, че най-важното е, че ние виждаме по какъв начин нашите старания дават резултат, който да докара до основаването на политики за сигурност по пътищата. Според него за поредна година е открито, че тематиката за сигурността по пътищата е от голяма значителност за обществот о - повече от 57 000 се включиха в проучването. В него с изключение на водачите на леки коли попадат и водачите на рейсове и на камиони. Изследването обгръща над 2 млн. водачи на леки и лекотоварни коли и над 740 000 водачи на рейсове и камиони.

Като съществени рискови фактори в отчета се показва, че при водачите на леки и лекотоварни коли още веднъж са откроени пренебрегването на рестриктивните мерки на скоростта и разсейването по време на шофиране.
 Липса на специалисти бави делата за произшествия у нас
Липса на специалисти бави делата за произшествия у нас

88% от делата във Видин се бавят над 6 месеца

Тези рискови фактори са водещи и при водачите на камиони и рейсове, като измежду техните поведенчески прояви се допълват диалозите с пасажери или сътрудници по време на шофиране и превишението на скоростта, поради " гоненето на графика ". Показателни са данните, че главната група от високорискови водачи на камиони и рейсове (27%) работи по над 60 часа седмично.

И двете групи водачи показват, че сред тях съществува експанзия, на която постоянно отвръщат. 64% от водачите на камиони и рейсове и 35% от тези на леки и лекотоварни коли настояват, че са ставали участници в рискова обстановка, породена от такива нападателни дейности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР