70% от пълнолетните български граждани твърдят, че в последните седмици

...
70% от пълнолетните български граждани твърдят, че в последните седмици
Коментари Харесай

70% от българите усещат ръст на цените

70% от пълнолетните български жители настояват, че в последните седмици са усетили нарастване на цените на стоките и услугите, които употребяват. 74 на 100 пък чакат, че покачването ще продължи да се случва. Това сочат данни на ежемесечното без значение във финансирането си национално представително проучване, известно като Политически и стопански показател на „ Галъп интернешънъл “.

Демографските индикатори сочат, че най-осезаема смяна е усетила по-възрастната част от популацията, хората с по-ниски приходи и тези, които живеят в селата. Възможно е това е да се дължи и на обстоятелството, че тези елементи от популацията обичайно симпатизират на опозиционни обединения.

74% от интервюираните са на мнение, че цените ще порастват, 14% дават отговор, че няма да има смяна, а едвам 2% имат вяра, че ще понижават. Останалите се затрудняват да отговорят.

Това съставлява осезателен растеж на упованията за покачване на цените по отношение на предходните месеци. Предишният сходен скок бе напролет на 2017 година, когато още веднъж бе обявена опция за повишение на цените на енергоносителите. В последните няколко години упованията за растеж на цените се движат в диапазони към и над 60% от българите, а към и под 20% от българите чакат цените да остават същите. По традиция, минимални са дяловете на тези, които чакат цените да се намаляват.

Проучването този месец е извършено в интервала от 5 до 12 октомври измежду представителна за пълнолетното население на страната извадка от 820 души.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР