70% от основната заплата плюс парите за ранг ще бъдат

...
70% от основната заплата плюс парите за ранг ще бъдат
Коментари Харесай

Какви бонуси за Коледа ще вземат магистратите

70% от главната заплата плюс парите за сан ще бъдат коледните награди за магистратите и чиновниците тази година. Това реши Висшият правосъден съвет (ВСС), който даде единодушие административните ръководители на съдилищата и прокуратурите да ги раздадат, заяви lex.bg.
 
През последните години Висш съдебен съвет раздаваше по заплата или заплата и половина за Коледа (с изключение на 2021 година, когато наградите бяха обвързани с натовареността).
 
Според уеб страницата средствата за спомагателни трудови хонорари тази година обаче са по-малко поради увеличените разноски за прехрана, както и поради орязания от Народното събрание бюджет на правосъдната власт.
 
За да обезпечи парите, през последните седмици Висш съдебен съвет събираше информация от съдилищата и прокуратурата за направените икономии като в същото време реши и какъв е неразпределеният запас в бюджета.
 
23 686 300 лева били нужни, с цел да може да се раздадат коледните награди в размер на 70% от главната заплата плюс сан.
 
За да ги обезпечи, бюджетната комисия на Висш съдебен съвет направила разбор на осъществяването на правосъдния бюджет, който посочил следното: Към март т.г. имало неразпределен запас в размер на 19 496 721 лева
 
От него през годината са били раздадени 17 287 067 лева на съдилищата и прокуратурата за разнообразни потребности, в това число и за спомагателните трудови хонорари, отпуснати през юли т.г., допълват от уеб страницата.

Без бонуси за чиновниците тази година

Други 163 784 лева пък са заделени за награди за магистрати по член 303 от Закона за правосъдната власт. 145 000 лева пък били планувани за възнаграждение на членовете на помощните атестационни комисии.
 
Така към 31 октомври средствата от неразпределения запас били 2 248 484 лева, което е незадоволително за установяване на коледни награди.
 
 istock istock
От получените информации станало ясно, че направените икономии са в размер на 11 700 950 лева Самият Висш съдебен съвет имал икономии от 1 421 650 лева Освен това имало и 7.4 млн. лв. преизпълнение на приходите. За да доближи до сумата от 23 млн. лв. комисията трансферирала още един милион от бюджета на съвета. И по този начин към този момент имало средства да се дадат пари за Коледа на магистратите и чиновниците.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР