70-годишна жена от горнооряховското село Драганово сама се грижи за

...
70-годишна жена от горнооряховското село Драганово сама се грижи за
Коментари Харесай

Старица от 5 години сама се грижи за внука си с церебрална парализа

70-годишна жена от горнооряховското село Драганово сама се грижи за внука си, който страда от детска церебрална парализа. Двете сиротни души ще посрещнат Коледните празници с вяра за здраве и малко по-лек живот.

Ана Маджарова и нейният внук Кристиян, прикрепен вечно в инвалидна количка от тежката болест, през  празниците ще слушат детски песнички и приказки от дребен таблет, който облекчава нерадостното всекидневие на момчето и неговата всеотдайна баба.
 draganovo2 Кристиян се родил седмаче в търновската болница, с неразвити бели дробове и два месеца прекарал в болничното заведение с уред за дишане и в кислородна палатка
Двамата живеят в горнооряховското село Драганово и посрещат с геройство тежката си орис. Пенсионерката сама се оправя с цялото домакинство към този момент пета година, откакто е умрял брачният партньор й. Освен, че се грижи за Кристиян, тя цепи дърва, готви, шета, отглежда зеленчуци и кокошки, и се придвижва зиме и лете с колело до центъра на огромното село. Почти всекидневно й се постанова да носи на ръце на къси дистанции и 15-годишния Кико. Кристиян, който е повреден още от бебе, мъчно движи крайниците си и не може да приказва, само че пък лицето му непрекъснато е огряно от усмивка.

„Всичко схваща моето момче, само че не може да приказва “, подвига плещи покорно и кротко бабата.
Тя се връща 15 години обратно и споделя тъжната фамилна история. Кристиян се родил седмаче в търновската болница, с неразвити бели дробове и два месеца прекарал в болничното заведение с уред за дишане и в кислородна палатка. “

Чували сме, че по този начин може да се увредят мозъчни кафези и оттова може би се е отключила болестта- детска церебрална парализа “, разсъждава баба Ана.

Родителите на детето разкрили още преди то да навърши годинката, че изостава във физическото си развиване и двигателните му благоприятни условия били много лимитирани. Допитали се до персоналната му лекарка за какво не може да пълзи, да сяда, само че тя ги уверявала, че тъй като се родил прибързано, ще има да наваксва.

„ Едва след една година откриха болестта. И тогава майка му го заведе в София и дефинираха диагнозата – детска церебрална парализа, квадрипареза в тежка форма “, не крие тъгата си старицата.
 draganovo1 70-годишната Ана Маджарова носи на ръце 15-годишния си внук и се придвижва зиме и лете с колело до центъра на Драганово.
Софийският професор отсякъл, че детето в никакъв случай няма да проходи. Когато Кристиян навършил 3 години, татко му напуснал фамилията им. По думите на баба му и до момента живее в селото, само че повече не се отбил да го види. С години не са се засичали в Драганово. Така за Кико траяли да се грижат баба му и дядо му, и неговата майка. През годините фамилията било подпомагано неведнъж от акцията „Българската Коледа“. Благодарение на средствата, било обезпечено едногодишно скъпо лекуване с аминокиселини и липиди, както и били правени неколкократно интервенции на крачетата на детето.

„ В Пловдив му направиха в клиниката на братя Енчеви интервенция на крачетата- за разкрача, за колянните стави и на ахилеса“, прецизира всеотдайната бабичка.
Пак с пари от тази акция били обезпечени рехабилитация в санаториуми в Момин проход и Котел. Закупувани са и разнообразни скъпи помощни такъми като ортопедична седалка и други Преди 6 години майката на Кико също напуснала дребната къща в Драганово. Оженила се в Сърбия и там родила още две момченца. Така болното дете останало без майчина милувка и през днешния ден живее единствено с баба си. Старицата обаче оправдава щерка си, че й е мъчно с новото семейство и дребните деца да отглежда първородния си син- неработоспособен.

„Чуваме се всеки ден с нея, гостуват ни по няколко пъти в годината, двете спални на горния етаж са за тях“, споделя още тя и демонстрира фотоси на щерка си и другите си внуци.

С дребната си пенсия от 270 лв. и пенсията за неработоспособност на Кико, баба Ана е признателна, че въпреки всичко съумява да свързва двата края. Жената обаче не схваща, за какво макар, че през януари тази година са увеличени сензитивно пенсиите на хората с увреждания, за децата, отглеждани от родители и месечният приход станал 900 лв., а за тези- които са настанени в приемни фамилии или при родственици, парите са наполовина- 450 лв..

„Той е със 100% неработоспособност, само че защото го отглеждам аз, неговата баба, имам решение от съда, с което вземам по-малка сума “, разяснява Ана Маджарова.

Въпреки това старицата не се оплаква и не таи яд или засегнатост против някого. Тя приема ориста си метафизичен и демонстрира таблета, който е купила и на който пуска на внука си детски песнички и приказки.
„Много обича да слуша за Пепеляшка, както и български приказки “, споделя през усмивка пенсионерката.
От дребното устройство зазвучава песничката „Кокошка при хамбара“ и Кико се разтяга в усмивка, а очите му блеснат. От 4 години момчето посещава и Дневен център за деца с увреждания в Горна Оряховица, където се социализира и се занимават с него.

„Кристиян към този момент е в четвърти клас “, обобщава баба му тези години на занимания.
Миналата Коледа дребната къща в Драганово се напълнила с шум, като на посетители пристигнала другата щерка на баба Ана с децата си от Горна Оряховица. За тази Коледа двамата си пожелават да са здрави и още веднъж да посрещнат празниците с цялостна къща с близки хора.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР