70-годишна жена осъди Столичната община за 12 000 лева, след

...
70-годишна жена осъди Столичната община за 12 000 лева, след
Коментари Харесай

Пенсионерка осъди Столична община за 12 000 лв. - счупила си ръцете на разбити плочки

70-годишна жена осъди Столичната община за 12 000 лв., откакто се спъна и си счупи ръцете в центъра на София, демонстрира инспекция на правния уебсайт " Лекс ".

Инцидентът е станал на 23 май предходната година на ул. " Уилям Гладстон ", до паркинг, директно преди кръстовището с ул. " Рачо Димчев ". Следобед дамата вървяла по тротоара с щерка си и се спънала в настилката от разрушени, изчезнали и разкривени тротоарни плочки. При рухването счупила и двете си ръце, а лицето ѝ било в кръв. След това била откарана в болница, където ръцете ѝ били гипсирани и в продължение на месец имала потребност от помощ, с цел да се обслужва .

Жената е завела дело против общината по Закона за отговорностите и договорите, като упорства за обезщетение от 40 000 лв.. От своя страна пък общината е пледирала, че вредите на потърпевшата не са потвърдени, а желаното обезщетение е повишено.

Състав на Софийския градски съд (СГС) с ръководител Радост Бошнакова е решил, че справедливото обезщетение е 12 000 лв., въпреки да признава за потвърдени изпитаните от дамата премеждия, в това число и поради напредналата ѝ възраст.

Според съда е несъмнено, че става дума за общински път, за който столичната община има обвързване да поставя систематични грижи и да обезпечава естествената му употреба.

" Ответникът не откри в процеса на доказване да са подхванати дейности по обезопасяване на развалените тротоарни плочки на пътното платно на ул. " Уилям Гладстон ", а и не го твърди ", се споделя в решението на съда.

В него се показва още, че откакто тротоарните плочки са били разрушени, разместени, а елементи от тях и изчезнали, само че не са били и обезопасени, то това е създавало действителна заплаха за безвредното напредване. Общината е трябвало да разпореди на свои чиновници или на други поддръжката на пътя, само че това не е било сторено.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР