70 години след създаването си, Северноатлантическият алианс е изправен пред

...
70 години след създаването си, Северноатлантическият алианс е изправен пред
Коментари Харесай

НАТО без Турция ще спре да съществува

70 години след основаването си, Северноатлантическият алианс е изправен пред редица провокации, които би трябвало да бъдат преодолени с общи старания. Такива бяха и апелите в коридорите на срещата на НАТО във Англия – за единение, общи старания и съгласие вътре в алианса. Нещата обаче не са безоблачни.

Един от акцентите на натовските срещи се трансформира Турция, която желае поддръжка от своите съдружници за военната си интервенция в Северна Сирия – подложена на рецензии от някои страни. Анкара си навлече гнева на Вашингтон и поради покупката на съветски зенитно-ракетни комплекси С-400. Експерти обаче разясняват, че въпреки да се приказва за срив в връзките сред НАТО и Турция, е доста малко евентуално алиансът да обърне тил на втората най-голяма войска. Сценарият „ Турция вън от НАТО “ не е реален.

Кълъч Канат, шеф във Фондацията за политически, стопански и обществени проучвания, съобщи, че без Турция НАТО ще се трансформира в организация със съществени стратегически и тактически проблеми. Според него алиансът ще стане „ беззъб “ без турските въоръжени сили. Турция, която е в алианса от 1952 година, е стратегически основен сътрудник, тъй като обезпечава сигурност на изток, а също така дава на НАТО стратегическите си протоци, написа „ Дейли Сабах “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР