70-ата юбилейна учебна година в Българското средно училище „Христо Ботев“

...
70-ата юбилейна учебна година в Българското средно училище „Христо Ботев“
Коментари Харесай

Вицепрезидентът откри учебната година в българското училище в Братислава

70-ата юбилейна образователна година в Българското приблизително учебно заведение „ Христо Ботев “ в словашката столица Братислава откри вицепрезидентът Илияна Йотова, оповестиха от пресслужбата на президентството.

„ Аз съм българче “ и български национални песни огласиха двора на образователното заведение. В тържеството се включиха и деца от българската частна детска градина, която действа към учебното заведение.

„ Преди 70 години няколко български и словашки деца, а през днешния ден към този момент над 100 прекрачват прага на едно от най-авторитетните учебни заведения в Словакия. Все братя славяни, Кирило-Методиевото дело е мощен фактор за единство на нашите славянски нации “, означи вицепрезидентът.



Илияна Йотова напомни, че делото на Кирил и Методий стартира от тези земи, с цел да стигне до българските земи, където е избавено и дава началото на третата християнска цивилизация – славянската.

С думи на признателност и благодарност вицепрезидентът се обърна към учителите и родителите, които с непримиримост и духовна мощ пазят този храм на българския дух, надалеч от Родината.

„ Наша задача, която би трябвало да притегля от ден на ден почитатели, е българският език да се учи на от ден на ден места по света. За да разпространяваме красивия ни език, антична българска история и богата просвета “, означи вицепрезидентът.



Илияна Йотова пожела на учениците да бъдат любознателни и усърдни в учението. Вицепрезидентът приключи приветственото си слово с думите на Константин Кирил-Философ от „ Проглас от Евангелието “: Голи са без книги всички нации.

„ В едно от най-върховите достижения на Златния век на българската литература „ Учително евангелие “ Константин Преславски написа: „ Търсете книгите, тъй като в тях ще намерите безконечния живот. “ На добър час! “, съобщи Илияна Йотова.



Вицепрезидентът подари на учебното заведение златна плочка с изписани на нея кирилски букви, най-новото фототипно издание на „ История славянобългарска “ на Зографския манастир и превод на няколко езика на стиховете на патрона на образователното заведение Христо Ботев. Директорът Даниела Дойнова връчи на Илияна Йотова почетен плакет за 70-ия празник и книжки с творби на учениците. На среща с вицепрезидента учителският колектив описа за своята активност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР