70 600 българи са със статут на уседналост във Великобритания

...
70 600 българи са със статут на уседналост във Великобритания
Коментари Харесай

МВнР: Работим по проблемите на българите в Англия след Брекзит

 70 600 българи са със статут на уседналост във Англия от общо 116 хиляди сънародници там, оповестява БГНЕС. Българите със легален статут съставляват 61% от съгражданите ни в Обединеното кралство. Само 20 са случаите, на които е отхвърлен статут за уседналост. Това сподели Георг Георгиев, заместник-министър на Министерството на външните работи, по време на ексклузивен брифинг във връзка отправените обвинявания по-рано през днешния ден от Българска социалистическа партия.

В тях евродепутатът от левицата Цветелина Пенкова сподели, че “държавата оглушително мълчи във връзка с ограниченията, които е подхванала при реализирането на Брекзит със или без договорка ".

Също по този начин, съгласно социалистите, страната не е обявила ограничения за отбрана на сънародниците ни.

Георгиев опроверга тези изказвания и сподели, че не е добре партиите да се заиграват политически с тази тема; и увери, че страната от две години работи върху излизането на Англия от Европейски Съюз. Заместник-министърът също по този начин разгласи, че ще бъдат разкрити нови консулства, и че към този момент в Лондон има назначен още един нов чиновник, макар че все още към консулството ни там няма напор поради идният Брекзит.

" Съвсем оглушително, при започване на тази година бяха признати два проекта за деяние. Единият от тях касае това по какъв начин ще реагират и по какъв начин ще работят българските институции при излизане на Англия от Европейски Съюз със договорка и надлежно по какъв начин ще реагират без такава сделка. Във всеки един от тези два проекта, които българското държавно управление създаде и одобри на 30 януари 2019 година, има планувано нарастване на потенциала на консулската ни работа в Обединеното кралство. Там към този момент има уголемен състав, в допълнение консулски чиновник, в допълнение сътрудници. Всички гишета в българското посолство работят ", заключи Георгиев обстановката и добави, че досега са извършени 30 изнесени осведомителни срещи по места, а до края на годината предстоят да се проведат още 15 такива срещи. Освен в Англия, Шотландия и Уелс, такива ще бъдат извършени и в Северна Ирландия. По време на тях осведомят сънародниците ни по какъв метод се трансформират разпоредбите и какви стъпки би трябвало да подхващат. Стана ясно, че от Министерство на външните работи имат подготвеност при Брекзит без договорка да открият изнесени консулски офиси в Шотландия и Северна Ирландия.

Георгиев изясни, че последният период за кандидатстване за статут на уседналост зависи от изхода на договарянията за излизането на Англия от Европейския съюз.

" Две са хипотезите. Ако се стигне до Брекзит със договорка то тогава българите ще имат право да се записват до 30 юни 2021 година Ако се стигне до Брекзит без договорка то тогава датата се трансформира на 31 декември 2020 година ", уточни той и добави, че при сбъднат Брекзит преди януари 2021 година ще имат тригодишен гратисен интервал, в който ще би трябвало да създадат регистрация по надлежния ред, който работи сега и по-късно да създадат нова регистрация по новите миграционните правила, които към момента не се знае какви ще са.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР