7 от над 150 находки при разкопки в Перперикон показа

...
7 от над 150 находки при разкопки в Перперикон показа
Коментари Харесай

Овчаров: Монетата на Цар Иван Асен II е уникално откритие

7 от над 150 находки при разкопки в Перперикон сподели археологът Николай Овчаров. Сред тях са три бронзови кръста като два са нагръдни, а единият е рамо с изображението на евангелиста Йоан, бронзово ключе за сандък със богатство.

Най-значимо от откритията обаче е монетата на Цар Иван Асен II.

" Това е една извънредно рядка находка. Монетите, които до този миг са открити в цяла България са 27-28. Това е първото потвърдено българско монетосечене. Има разногласия, че Калоян е пускал монета, това обаче е потвърдено за Иван Асен II, който както знаем уголемява България съвсем на целия Балкански полуостров. От негово време има една златна монета, всички останали са билонови - медни със сребърно покритие, което рядко се резервира ", разкри археологът.

Той уточни, че на едната страна на откритата преди два дни монета е изобразен Христос, а на другата самия Иван Асен II, който е коронясван от Св. Димитър- настойникът на Солун.

" Имаме друга монета от Перперикон, на която самият Цар Иван Асен II коронясва синът на Теодор Комнин - Мануил. Това ни демонстрира, че той е бил васал на българската корона през това време ", изясни той и добави, че е потвърден, че монетите са направени в солунската монетарница, което приказва за мощното въздействие на България в Солун по време на ръководството на Иван Асен II.

Той добави, че откритата монета на Цар Иван Асен II в Перперикон е отзвук от най-великите монети от българската средновековна история - епохата на Цар Иван Асен II.

Овчаров изясни, че находките ще бъдат показани през февруари в 2020 година в София по време на изложбата, показваща достиженията на българската археология, а по-късно ще станат част от експозицията на музея в Кърджали.

Археологът разкри, че екипите му работят и в Мисионис край Търговище, където са разкрили нова черква, която е доста добре непокътната. Най-вероятно тя е от времето на късната древност или първото българско царство.

Николай Овчаров сподели в задатък, че има намерение да направи задълбочено проучване за Влад Цепеш, по-известен като Дракула.

" Оказа се че и ние българите има какво да кажем в тази посока. Не единствено той, само че и всички влашки войводи от 15-16 в. пишат на един превъзходен български език. Връзките с българската държавна традиция са доста дълбоки и може би те ще станат основа за едно бъдещо мое проучване ", сподели още той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР