7 млрд. долара се очаква да са приходите на бранша

...
7 млрд. долара се очаква да са приходите на бранша
Коментари Харесай

Германско нашествие на американския пазар на хранителни стоки

7 милиарда $ се чака да са приходите на сектора от продажбите за деня на независимостта.

Още по тематиката
Гигантът в онлайн търговията продължава да се разраства с последното си придобиване на ритейл веригата Whole Foods

Компанията ще има наполовината на броя магазини на Walmart до 2022 година

Стратегията на немската верига планува по-малки магазини, само че със мощна устременост върху извънредни за американския пазар марки

700
милиарда $ е годишният размер на пазара на хранителни артикули в САЩГерманските вериги за търговия с хранителни артикули възнамеряват амбициозна агресия на пазара в Съединени американски щати. Целта на Aldi е да усили броя на магазините си до 2500 в границите на 5 години, до момента в който компанията Lidl, която откри първия си магазин на 15 юни, се надява да разшири последователно пазарния си дял, оповестява Financial Times (FT).

В разгара на празничното извършване на покупки на американците към Деня на независимостта 4 юли обликът на статуята на свободата и етикети с надпис " 100% създадено в Съединени американски щати " са част от рекламната акция на Aldi, с която от компанията посреща клиентите си. Такава е ситуацията и в новия магазин на компанията в Хакенсак, Ню Джърси, един от стотиците нови търговски обекти, които са част от експанзията за 3.4 милиарда $ на немския бранд.

Тенденцията

Патриотичните артикули са основна част от тактиката на компанията, която разчита най-вече на средствата от празничните продажби, с цел да финансира откриването на нови магазини. Приходите в бранша от тазгодишното извършване на покупки за Деня на независимостта, които от Американската асоциация за търговия на дребно плануват да доближат 7 милиарда $, са не повече от лъч светлина за застрашената от рецесия американска хранителна промишленост, написа FT. Цените на питателните артикули, които семействата използват вкъщи, трайно понижават през последните 18 месеца. В резултат на това пазарът на питателните артикули, оценен на 700 милиарда $, е заставен да търси нови други възможности за поддържане на облагите.

Невероятно ниските цени и сериозните разноски за реклама са двете главния посоки, които комерсиалните обекти в сектора са подхванали, а концепцията е елементарна - да се компенсира понижението в цената посредством увеличение на продаденото количеството.

Конкуренцията в сектора обаче, наподобява, ще става все по-сериозна вследствие от експанзията на задгранични вериги като Aldi и Lidl, които разчитат най-вече на ниските цени, с цел да си обезпечат позиции на пазара. Вероятно това е и една от аргументите едвам ден след откриването на първия магазин на Lidl в Съединени американски щати, Amazon да влага 13.7 милиарда $ в пазаруването на ритейл веригата Whole Foods. Най-сериозна обаче е опасността пред дребните магазини, които все по-трудно конкурират огромните търговски вериги във връзка с цените и продуктовото многообразие. Единствената опция за тях остава да компенсират посредством по-високо качество на продукцията и по-добро обслужване.

Жестоката конкуренция

" Конкуренцията е жестока ", декларира Брайън Робъртс, шеф в TTC Global Retailer, консултантска компания за търговия на дребно. Анализаторът обаче предизвестява, че клиентелата на нискобюджетните вериги като Aldi и Lidl не се изчерпва единствено от хората с ниски приходи.

Вследствие от това редица компании към този момент регистрираха резултатите от навлизането на нови играчи в сектора. Миналия месец Kroger, една от огромните американски компании за търговия на дребно, редуцира прогнозните си маржове на облага с 45 процентни пункта.

Войната въпреки всичко е и онлайн

Конкуренцията сред Aldi и Lidl обаче не изчерпва факторите, които ще оформят развиването на търговията с хранителни артикули в Съединени американски щати. Все повече обичайни продавачи се усещат застрашени от онлайн експанзията на колос като Amazon. Въпреки че онлайн извършването на покупки на хранителни артикули е необичайност, мнозина анализатори плануват то да се развие с извънредно бързи темпове с помощта на времето, което икономисва.

Amazon Fresh към този момент доставя хранителни артикули до домовете на потребителите, до момента в който от няколко години Wallmart, най-големият търговец на дребно, влага средства в създаването на онлайн платформа, през която да се вършат поръчки, които след това единствено би трябвало да бъдат взети от избрани пунктове. Предимството на този тип търговия обаче не стига дотук. Възможностите на огромни търговци като Amazon и Wallmart да проучват точните типове и количества на стоките, които клиентите търсят, ще им даде голям задатък при избора на реклама и сортирането на продуктите.Търговската конкуренция сред Amazon и Walmart
Преди две седмици Amazon купи веригата магазини за биоплодове и зеленчуци Whole Foods. На пръв взор странна, тази договорка в действителност е показателна за възходящата битка в областта на търговията на дребно в Съединени американски щати. В същия ден най-голямата компания за търговия на дребно Walmart закупи компанията за онлайн търговия на облекла Bonobos. Нетипичните за огромните компании покупко-продажби демонстрират усилването на битката сред двете компании за превъзходство както в обичайна, по този начин и в онлайн търговията, написа Reuters.
Макар че войната сред двата колоса стартира още през 1998 година, когато Walmart съди Amazon за откраднати търговски секрети, едвам през последните няколко години двете компании започнаха да се състезават на терена на едни и същи пазари.

С последната си договорка Amazon прави най-сериозния си ход до момента, прицелвайки се в питателните артикули. Те са в сърцето на комерсиалната империя на Wallmart и носят повече от половината от приходите на компанията за предходната фискална година. Това още повече ще ускори конкуренцията в бранша на питателните артикули. Очаква се Amazon да разшири разнообразието и да направи по-достъпни продуктите на известната с високите си цени Whole Foods, както и да стартира да предлага услуги като поръчки по интернет и доставки по домовете. Това са все ограничения, които целят да настигнат надалеч по-масовите и евтини магазини на Walmart, доста от които към този момент оферират тези услуги.

Нови практики

От Amazon са замислили и изцяло истински нововъведения. Бившият старши управител в компанията Британ Лад счита, че в магазините Whole Foods ще бъдат тествани за пръв път в всеобщата търговия на дребно някои новаторски хрумвания на Amazon, които към този момент се употребяват в магазина на компанията в Сиатъл. Такава процедура да вземем за пример е елиминирането на опашките на касите посредством автоматизираното сканиране на артикули, когато клиентът ги сложи в пазарната си количка или когато излезе от магазина. Лад също счита, че компанията ще употребява голямото количество данни за желанията на купувачите, които непрестанно натрупа през онлайн услугите си, с цел да взема решение какви артикули да предлага в магазините.

Огледални дейности

Може да се каже, че Walmart се пробва да прави еквивалентно разширение на пазара си, само че в противоположната посока. Това са сложни времена за доста от обичайните водачи в търговията на дребно в Съединени американски щати, чиито клиенти пазарят от ден на ден онлайн, написа New York Times. Точно поради това Walmart купува към този момент трета компания за онлайн търговия на облекла. От предходната година уеб сайтът за онлайн търговия Jet.com също е благосъстоятелност на Walmart, а неговият някогашен изпълнителен шеф е подложен отпред на напъните на веригата супермаркети да усъвършенства онлайн наличието си.
Засега, наподобява, че вложенията на Walmart в онлайн търговията се отплащат – продажбите на компанията в интернет са се нараснали с 63% по отношение на същия интервал през предходната година. Тепърва ще разберем дали ще се отплати и опитът на Amazon да стъпи на пазара за хранителни артикули. Едно обаче е несъмнено – конкуренцията във въоръжаването сред двата американски колоса за превъзходство както в обичайна, по този начин и в онлайн търговията, занапред ще се разгаря.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР