7 души загинаха в Германия, след като мощна буря връхлетя

...
7 души загинаха в Германия, след като мощна буря връхлетя
Коментари Харесай

Буря уби 7 в Германия, 2-ма в Полша, мести се към нас

7 души починаха в Германия, откакто мощна стихия връхлетя върху северната част на страната с ураганни ветрове от над 120 км в час, пречупи дървета и сътвори безпорядък, оповестиха международните организации. В страната бе оповестена паника от трета степен по четиристепенната канара, заяви “Дойче веле”.
Пожарната работа на Хамбург предизвести жителите на града да не излизат от домовете си, откакто паднало дърво умъртви жена.
“Предупреждение за Хамбург. Не излизайте на открито сега, останете на предпазени места”, съобщи пожарната работа в туитър.
Шофьор на камион край Росток също е умрял от паднало върху транспортното средство дърво. Пожарната работа в града е реагирала на над 800 позвънявания, заяви Франс прес.
Над 10 индивида са били ранени вследствие на бурята Ксавие, която е изкоренила дървета и е повалила покриви на здания в три немски провинции.
В Берлин бе оповестено изключително състояние и градският превоз спря. Метрото бе единственото средство за предвижване, въпреки че и неговото придвижване бе мощно затруднено. Хората се тълпяха със стотици по спирките.Заради нарушавания превоз по спирките на метрото се струпаха стотици хора. СНИМКА: РОЙТЕРСВ столицата една жена е починала в колата си. Затворени бяха два зоопарка, а немската железопътна компания “Дойче бан” реши да приключи придвижването на влаковете в пет провинции в Северна Германия - Долна Саксония, Шлезвиг-Холщайн, Бремен, Хамбург и Берлин. 400 пасажери на скоростния трен от Амстердам до Берлин са били евакуирани, откакто са влезнали на немска територия, и са били настанени в салона на локална гимназия.
Пожарната работа в Берлин получавала по 50 незабавни позвънявания на час. Отменени бяха някои интернационалните полети от летищата в Бремен и Хановер, а в пристанището на град Вилхелмсхафен бурята събори 1000-тонен кран. На летището в Дюселдорф вятярът едвам не издухал от пистата голям “Еърбъс 380”.
4-ма души са починали при разнообразни условия в региона Бранденбург.Младежи са пренебрегнали възбраната да не излизат от домовете си. СНИМКА: РОЙТЕРСМиналата година застрахователите в Германия са платили 940 млн. евро за вреди, породени от естествени бедствия, напомня “Дойче веле”. Това е 10 пъти повече, в сравнение с през 2015 година Най-смъртоносното злополучие в страната обаче бе ураганът Кирил през 2007 година, който умъртви 47 души в Европа и аргументи вреди за милиарди долари.
Късно вечерта в четвъртък бурята Ксавие се измести към Западна Полша, където взе 2 жертви. 39 души са потърпевши, в това число 8 пожарникари, сподели вътрешният министър Мариуш Блашчак. Единият от починалите е 67-годишен гражданин на Любуското воеводство. Той паднал от покрива на къщата си, който евентуално се канел да поправя. По данни на спасителите поради повалени дървета и скъсани далекопроводи са останали без ток близо половин милион поданици.
Полските спасители се отзовали през нощта на 9900 повиквания, заяви представителят на противопожарната защита Павел Фронтчак.
Според климатолога Георги Рачев Ксавие се мести към нас, само че мощните ветрове няма да доближат България. Тук вятърът ще бъде доста по-слаб, само че въпреки всичко ще се усеща, сподели той пред Българска национална телевизия. За сметка на това обаче събота и неделя ще са двата най-студени дни от месеца. Ще има и мощни превалявания.
Най-малко 22-ма души починаха, а 12 са в неопределеност, откакто тропическата стихия Нейт връхлетя Централна Америка. Тя се насочва на север към Мексико и Съединени американски щати и се ускорява, като е допустимо да се трансформира в вихър. В Съединени американски щати ще бъдат наранени щатите Луизиана, Мисисипи и Алабама. Кметът на Ню Орлианс разгласи изключително състояние в града и предизвести жителите да се готвят, без да изпадат в суматоха.
Нейт провокира проливни дъждове и свлачища в Коста Рика, Никарагуа и Хондурас. В Коста Рика е оповестено изключително състояние. Там починаха седем души, а 5000 са напуснали домовете си и са признати в приюти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР