699 са вече смъртните случаи в Китай и 31 000

...
699 са вече смъртните случаи в Китай и 31 000
Коментари Харесай

Доц. Атанас Мангъров с първа добра вест за коронавируса

699 са към този момент смъртните случаи в Китай и 31 000 са инфектираните. В 24 страни по света отвън Китай има доказан ковид.

Всичко стартира през декември 2019 година, когато чужд вирус се популяризира в 11 милионния китайски град - Ухан. Заразата потегля от рибен пазар в пристанищния град.

Световната здравна организация го разпознава като част от фамилията на коронавирусите. Притесненията са, че е гибелен и се популяризира и развива по-бързо, в сравнение с актуалната медицина и технологиите биха могли да се оправят.

Предполагаемите инфектирани са хиляди. За по-малко от 3 седмици от Китай болестта плъзва към Япония, Тайланд, Сингапур, Северна Корея, Австралия и Тайван. Заболели има и в Щатите и няколко европейски страни. Започва конкуренция с времето.

До момента са открити над 31 000 случая на короновирус, близо 4000 от тях са в сериозно положение, а 699 са намерили своята гибел. По-голям % на инфектираните са мъже на междинна възраст.

Тази седмица новородено стана най-младият човек диагностициран с вируса, броени часове след раждането. Няколко дни по-късно умира и лекарят, който първи оповестява за новия ковид.

Хиляди са на опашките, с цел да се тестват. Чакат с часове, а напрежението пораства. Милиони маски са разпродадени за минути.

Не можем да приказваме за профил на жертвите на ковид. Това, че множеството изумени от него са мъже, се дължи на обстоятелството, че те са по-активни в обществото и са по-изложени на такива болести, съобщи пред bTV доцент доктор Атанас Мангъров - шеф на детската клиника по инфекциозни заболявания в София.

Снимка: btvnovinite.bg
Симптомите на ковид са неразличими от тези на елементарния грип, отбелязва доцент Мангъров, който споделя, че не се тормози, когато към него кихне, в случай че не е бил скоро в Китай.

Специалистът по инфекциозни заболявания споделя, че това е главния метод да филтрираме вероятните носители на ковид – дали са посещавали някои от регионите, където е публикувана болестта.

Миенето на ръцете и поддържането на хигиена са наложителни за предпазването ни от болестите, споделя доцент Мангъров.

Снимка: btvnovinite.bg
„ Тази зараза има доста общо със SARS (TORS) “, отбелязва лекарят и предвижда, че по същия метод ще изчезне след половин година, през лятото, защото това не е интервал, в който се популяризират такива вируси.

Отшумява и епидемията по грип, споделя доцент Мангъров, само че въпреки всичко е допустимо след няколко седмици да има нова вълна от различен вариант.

Един от методите да се предпазим от грипа е да се имунизираме, поучава доцент Мангъров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР