69% от хората смятат, че институциите са виновни за водната

...
69% от хората смятат, че институциите са виновни за водната
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Има абстрактното желание за промяна, но конкретната перспектива за избори плаши хората

69% от хората считат, че институциите са отговорни за водната рецесия. Това съобщи пред bTV социологът Първан Симеонов във връзка с последното проучване на публичните настройки на „ Галъп Интернешънъл “.

„ Независимо от партийните желания, множеството хора (47%) считат, че е заслужено да се желае избор на съмнение за тематики като въздух, вода и прочие. “, споделя Симеонов.  Според проучването на „ Галъп Интернешънъл “ 27% не поддържат вота на съмнение, до момента в който 26% нямат мнение по него.

По думите на социолога това значи, че българите абсолютно намират виновността при институциите и че съгласно тях търсенето на отговорност в този случай е обикновено, мечтано и дори предстоящо.

„ Както може да предположите, с „ да “ за вота на съмнение дават отговор кажи речи всички електорати, без тези на ръководещата групировка. Този индикатор е доста значим, тъй като той демонстрира, че доста хора са загърбили политическите си пристрастия и поддържат вота на база принцип, а не партийно. Това значи синхронизация на другите опозиционни настроения в страната зад този избор. Дали те желаят рухване на държавното управление е различен въпрос, само че те намират вота за обективен “, разяснява Симеонов.

Социологът означи, че по времето на „ Апартаментгейт “ публичните настроения са били даже по-тревожни за държавното управление, само че в този момент водната рецесия следва да се развива, а при нея има взаимозависимост и от природата, а освен от дейностите на институциите.

„ Данните в този момент демонстрират, че  в този момент 41% желаят държавното управление да си върви, а 34% - не. Преди това съотношението е било малко по-благосклонно за държавното управление, което значи, че има растеж на паниката “, разяснява Симеонов.  За съпоставяне през декември 2019 година 35% от интервюираните са споделили, че желаят оставка и промяна на държавното управление, а 39% са били срещу.

„ Когато непосредствено попитаме за избори, тогава почва да проличава принуда. 40% от интервюираните споделят, че не желаят нови избори, а 35 % са за провеждането на такива. Да, отново са близко дяловете, само че въпреки всичко, когато питаме за оставка и за смяна хората са по-скоро „ за “, а когато питаме за избори те са по-скоро „ срещу “. Тоест, нереалното предпочитание за смяна го има, само че съответната вероятност за избори плаши “, прибавя социологът.

Две трети от интервюираните по-скоро избират, по принцип, сдруженията за така наречен комунални услуги да са държавни, 14% считат, че е по-добре да са частни.

Това може да се дължи на постепенно привикване с пазарните механизми или предпочитание за държавен надзор върху стратегически браншове, счита Симеонов, който отбелязва, че хората през последните 30 години са привикнали с пазарните връзки, само че не и с разслоението.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР