69% от гражданите на страната ни не виждат никаква полза

...
69% от гражданите на страната ни не виждат никаква полза
Коментари Харесай

Хората у нас масово не виждат полза от работата на Сотир Цацаров

69% от жителите на страната ни не виждат никаква изгода от работата на основния прокурор Сотир Цацаров, а 22 на 100 не чакат нищо друго от наследника му. Това сочат данни от изследване на социологическата организация " Глобал Метрикс ", показано в сряда. Изследването е направено в интервала от 5 до 20 февруари по поръчка на Българския институт за правни начинания (БИПИ) и обгръща 1090 пълнолетни българи от цялата страна.
За работата му като основен прокурор през 7-годишния му мандат, който завършва в края на 2019 година, 42.6 на 100 от интервюираните правят оценка Цацаров със междинен 3, а 24.5 на 100 му пишат слаб 2. Гражданите, които го правят оценка с отличен 6, са в границите на статистическата неточност - едвам 0.7 на 100. " Други проучвания, които сме виждали, сочат близки до тези резултати ", разяснява Теодор Славев от БИПИ, представен от в. " Сега ".
Причините за ниската оценка на основния прокурор са няколко. 64.6 на 100 от запитаните са на мнение, че държавното обвиняване се е провалило в битката с битовата престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Поради тази причина 60 на 100 чакат наследника на Цацаров да проверява злоупотребите по върха. " Гражданите усещат, че политическата система е пропита с корупция и че нищо не е направено в тази посока ", твърди Славев.
Малко над една трета от участниците в изследването са безапелационни, че прокуратурата се е употребила за политически цели. Точно толкоз чакат идващият основен прокурор да не трансформира държавното обвиняване в бухалка, 60 на 100 желаят той да бъде самостоятелен от политически кръгове.
Близо 20 на 100 от жителите са съгласни, а над 40 на 100 са ненапълно съгласни, че битката с корупцията през мандата на Цацаров е била главно кампанийна, а не систематична. " Проблемът с сходни кампанийни акции на прокуратурата е, че основават усещане за избирателност, което значи, че над едни лица или група от хора има чадър, а при други има целенасочени дейности ", означи Теодор Славев.
Проучването демонстрира, че хората чакат идващият основен прокурор да бъде мъж над 45-годишна възраст, който през кариерата си е бил прокурор или следовател, и е политически самостоятелен, с цел да води дейна битка с престъпността по високите етажи на властта. Директорът на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер разяснява, че желанието на хората да видят основен прокурор от гилдията кореспондира със слуховете, които се популяризират, че сега се търси човек от прокуратурата. " Нашето предпочитание като Неправителствени организации, което от дълги години следи този избор, е да има осветляване на този развой. Ако има повече от един претендент за основен прокурор,да стане ясно по какъв начин се е стигнало до тези имена ", добави тя.
Според Гяурова през годините сме се нагледали на доста театрална гласност на тези процедури, само че на процедура ни липсва бистрота. " Как стигаме до несъмнено име? Дали стигаме, тъй като „ ти си го избра “, или тъй като гилдията го е избрала ", посочи шефът на БИПИ.
Процедурата по желание на нов основен прокурор би трябвало да стартира не по-рано от 10 юли и не по-късно от 10 септември. Номинации могат да бъдат направени от минимум 3-ма членове от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), както и от министъра на правораздаването. " Това демонстрира, че изборът на основен прокурор няма по какъв начин да не е в някаква степен политически обагрен. Но е разбираемо, тъй като прокуратурата е тази, която би следвало да реализира наказателната политика на страната ", разясни Биляна Гяурова-Вегертседер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР