69% от фирмите, които планират да дават бонуси, заделят до

...
69% от фирмите, които планират да дават бонуси, заделят до
Коментари Харесай

63 от работодателите планират да дадат Коледни бонуси на служителите си

69% от компаниите, които възнамеряват да дават бонуси, заделят до 500 лева на чиновник

Около 63% от работодателите възнамеряват да дадат коледни
бонуси на чиновниците си, 27% няма да дават, а 10% към момента не са решили дефинитивно. Това демонстрират резултати от анкета на БТПП. Те са сходни до тези в миналогодишното изследване, когато 64% от членовете на БТПП са показали, че ще дават бонуси за Коледа. Празниците са главната причина, която стимулира работодателите да подтикват финансово чиновниците си – по този начин са показали 48% от тях. Около 15% от компаниите са отбелязали, че дават бонуси в края на годината, тъй като имат положителни корпоративни резултати. Недоброто финансово положение е причина за 14% от работодателите да не могат да зарадват чиновниците си за Коледа.
69% от компаниите, които възнамеряват да дават
бонуси, заделят до 500 лева на чиновник. Малко над 1/4 (26%) ще изплатят сума в рамките от 500 до 1000 лева на личния състав. При 5% от интервюираните работодатели ще има над 1000 лева Коледен бонус. Спрямо изследването от миналата година пораства броя на компаниите, които отделят по-високи суми за бонуси – тогава единствено 8% са възнамерявали коледни награди сред 500 и 1000 лева
Половината работодатели възнамеряват да вдигнат заплатите на чиновниците следващата година. Основната причина за това е мотивацията и задържането на фрагменти. Само 1% от участващите в анкетата са отбелязали, че ще се наложи понижение на възнагражденията на чиновниците им по финансови аргументи. Почти поравно са компаниите, които ще замразят заплатите на чиновниците си (25%) и тези, които още на са решили по какъв начин да работят (24%).
Основната част от компаниите, които ще усилват заплатите следващата година, имат желание за растеж с до 10% - при 2/3 от интервюираните. Между 10 и 20 на 100 по-високи заплати ще получат работещите при към 1/3 от компаниите, които възнамеряват нарастване. Само 2% показват растеж на заплатите на чиновниците над 20%.
Основната част от бизнеса възнамерява да резервира броя на наетите лица – 63%. Спад в заетостта чакат съвсем 7%, а нарастване и нови работни места възнамеряват 30%.
В изследването вземат участие компании от всички браншове на стопанската система, като преобладаващите са тези от сферата на услугите, търговията, производството на храни, текстилната промишленост и електрониката. По отношение на работния режим към Коледа, 41% ще работят, тъй като няма по какъв начин да си разрешат спиране на активността или тъй като ще имат огромни загуби от неосъществени доходи. Около 47% оповестяват, че множеството им сътрудници няма да работят и за това и те ще почиват в този интервал. 12 на 100 още не са решили към момента.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР