69-годишна пациентка с тумор в мозъка получила час за преглед

...
69-годишна пациентка с тумор в мозъка получила час за преглед
Коментари Харесай

Българка с тумор в мозъка получи час за преглед след 51 седмици

69-годишна пациентка с израстък в мозъка получила час за обзор при неврохирург в Англия за след 51 седмици . Макар и доброкачествено, образуванието засегнало двигателните й функционалности и довело до частична сковава . За да не се усложни положението й, дамата се прибрала в България , където туморът бил отстранен за дни .

Това описа неврохирургът от „ Пирогов ” доцент Венелин Герганов, направил интервенцията. По думите му сложният достъп до експерт в западните страни е прочут проблем, само че в Англия този проблем е придобил гротескни размери.
 
" Тя се е пренасочила сама, тъй като се е сблъскала с проблематичната организация на опазването на здравето в Англия и поради това, че има онкологично заболяване , е решила, че е най-добре да се върне в България, с цел да си реши казуса. Всъщност тя е българка, която от доста години живее там . Женена е за англичанин и е изцяло обезпечена. В един миг се открива, че има мозъчен израстък . Тя е с доста мощни болки в главата и лека уязвимост на едната ръка , все пак период за среща с неврохирург е получила след 51 седмици без да се знае даже за какъв израстък става дума. Тогава се обърна към мен. Все отново имайте поради, че болната се появи при мен за обзор през юни и сама пожела да отсрочи интервенцията с един месец и аз я оперирах преди 2 дни. Тя към този момент е на крайници, няма главоболие, а ръката й е със същата мощ ", описа доцент Герганов.
 
Той показа още, че това е прочут проблем на медицината в Западна Европа. Има дълъг период , в който се чака за среща със експерти.
 
" Интересното е другата страна, че в действителност в България това, което някой път се приема за даденост и не му се отдава заслуженото внимание - бързият достъп и второто нещо е изборът на доктор , тъй като тя не е имала опция да си избере при кой неврохирург да отиде, просто я насочва системата. Докато тук тя споделя желая при лекар X или Y и непосредствено отива на идващия ден. " -->
 
Доц. Герганов сподели още, че бързият достъп до здравно лице в България е огромна привилегия за нашите пациенти .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР