69 000 българи са заразени с вируса на Хепатит С,

...
69 000 българи са заразени с вируса на Хепатит С,
Коментари Харесай

69 000 българи не знаят, че са заразени с хепатит С

69 000 българи са инфектирани с вируса на Хепатит С, само че не знаят и не търсят терапия. Това оповестяват от УМБАЛ "Св. Иван Рилски " във връзка стартиралата акция за гратис тестване и съвещания, която ще се организира от 18 юли до 31 август.

Световната здравна организация предлага да се лекуват най-малко по 5000 души на година, с цел да е спре разпространяването на хепатит С у нас.

На конференция през днешния ден във връзка Световния ден на хепатита стана ясно, че от 2016 година безинтероновата терапия за хепатит С се заплаща изцяло от НЗОК, като от 2017 година достъп до лекуване имат всички инфектирани с вируса. В този интервал през терапия минават общо 1310 пациенти, от които над 98% са излекувани изцяло. През предходната година пък лекуваните са 1200.

Огромният брой наши сънародници, които не знаят, че са инфектирани, се дължи на безсимптомното протичане на инфекцията. По данни на СЗО ко 90% от тях се диагностицират и лекуват, до 2030 година хепатит С може да бъде отстранен.

В момента от вирусни хепатити в света годишно умират 1,4 милиона души. За съпоставяне - за година жертвите на ХИВ са едвам 700 000 души.

От СЗО показват, че вирусните хепатити B и C са съществени аргументи за рак на черния дроб. Смята се, че 15 милиона души в света живеят с продължителен хепатит В, а 14 милиона - с хепатит С. Повечето от тези хора не са осведомени с инфекцията си и не престават да носят вируса, излагайки се на риск от развиване на тежко чернодробно заболяване.

По тази причина основната цел на акцията във връзка Световния ден за битка с хепатита е да се увеличи осведомеността за заболяването и да се насърчи имунизирането.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР