6800 нарушения на трудовото законодателство установи Инспекцията по труда при

...
6800 нарушения на трудовото законодателство установи Инспекцията по труда при
Коментари Харесай

6800 нарушения на трудовото законодателство са установени през лятото по Черноморието

6800 нарушавания на трудовото законодателство откри Инспекцията по труда при осъществени 1480 инспекции в обекти със сезонен темперамент в морските обитаеми места с 36 000 заети лица в тях.

Проверките са осъществени през дейния летен сезон, в интервала юни-септември 2022 година

Сред акцентите на инспекциите обичайно са предварителната защита на недекларирания труд и контрола по съблюдаване на наредбите за систематизиране на работното време и заплащането на труда. Следи се и за законосъобразното наемане на жители на трети страни и на малолетни лица, както и за обезпечаването на здравословни и безвредни условия на труд.

По заплащането на труда са установени 865 бр. нарушавания, а на наредбите за систематизиране на работното време - 661 бр.

Установени да работят без трудов контракт са 195 лица. Наблюдава се растеж по отношение на 2021 година, когато броят им е бил 132. Това, обаче, може да се изясни с към момента лимитираната активност на сезонните обекти през м.г. поради КОВИД-19.

Инспекцията по труда употребява мотива да подсети на работещите да подават сигнали, до момента в който още са в трудови правни отношения, тъй като след прекратяването им е доста мъчно да им се спомага. Освен това е добре сигналите да не бъдат анонимни, защото доста постоянно информацията в тях не е задоволителна за осъществяване на ефикасна инспекция, а няма противоположна връзка за доуточняване.

Проверките по морските курорти са открили 25 малолетни лица да поставят труд без позволение от Инспекцията по труда. Наемането на малолетни без издадено позволение се квалифицира като закононарушение и се уведомява Прокуратурата. Процедурата за издаване на позволение е оптимално опростена.

Без позволен достъп до пазара на труда в България са открити 73 лица – жители на трети страни.

В резултат на контролната активност са издадени 462 бр. акта за определяне на административно нарушаване.

За да увеличи информираността на работодателите и работещите за правата и отговорностите им по отношение на трудовото законодателство, ИА ГИТ организира осведомителна акция.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР