68% от българските работодатели срещат трудности при наемане на работници,

...
68% от българските работодатели срещат трудности при наемане на работници,
Коментари Харесай

68% от българските работодатели срещат трудности при наемане на работници

68% от българските работодатели срещат компликации при наемане на служащи, съобщи пред БНР ръководителят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той цитира изследване, съгласно което 45% от работодателите в международен мащаб срещат такива компликации. „ Обезпокоително е, че ние сме на второ място в Европейски Съюз – надалеч над междинното международно ниво по този индикатор. Ние сме след Румъния “, изясни той в предаването "Преди всички " и добави, че това е и европейски проблем.

По думите му заради тази причина Европейският стопански и обществен комитет е създал особено мнение за подкрепящи просветителни системи за превъзмогване на несъответствията сред търсене и предложение на умения.

Според Велев аргументите са както демографски, по този начин и софтуерни. „ Те изискват готовност и подобаващ микс от тласъци за всички участници за разрешаването на казуса “, акцентира той.

"Това се оказва сериозна спирачка пред по-високите темпове на икономическия напредък, а оттова за нашите страни, изключително за България и Румъния. Като цяло Европейски Съюз се движи с по-бавни темпове сега, в сравнение с международната стопанска система “, означи Велев.

"Проблемите у нас се знаят. Предприемат се ограничения за тяхното разрешаване, само че те срещат доста огромна опозиция и се осъществят постепенно. Ранното кариерно информиране и ориентировка е доста значимо “, добави той.

Днес Асоциацията на индустриалния капитал ще семейства на среща на представителите на най-големите работодателски организации от Полша, Русия, Украйна, Беларус, Латвия, Казахстан, Грузия и България. По време на събитието ще бъдат разисквани опциите за промени на просветителните системи, посредством които да се преодолеят несъответствията сред уменията и знанията на служащите и условията и потребностите на пазара на труда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР