68 000 лв. за минерална вода получават училища, детски градини,

...
68 000 лв. за минерална вода получават училища, детски градини,
Коментари Харесай

Заради урана отделят 68 000 за минерална вода в Хасково

68 000 лева за минерална вода получават учебни заведения, детски градини, обществени и здравни заведения в община Хасково. Причината да се доставят с минерална вода е съществуването на уран в питейната вода в града, оповестиха от община Хасково.

Ползването на минерална вода е наложително, откакто водата в Хасково беше неразрешена за пиянство и готвене, поради повишени правила на уран.

В бюджета на община Хасково има запас за непредвидени и неотложни разноски в размер на 600 000 лева От тях до 100 000 лева са за възобновяване на средства за минерална вода.

Кризата с водата в Хасково е от април 2017 година и до момента са изхарчени единствено за минерална вода близо 500 000 лв..

Припомняме, абсурдът с нарасналото равнище на уран във водата на Хасково гръмна при започване на април месец 2017 година.

Тогава излязоха нескрито освен нарасналите стойности на отровния детайл във водопроводната система, само че и имаше обвинявания от страна на Българска социалистическа партия, че и предходното държавно управление на ГЕРБ е знаело за заплахата, само че не е уведомило популацията от боязън от неодобрение и понижаване на предизборните резултати. Тогава здравните управляващи в Хасково увериха, че са взети всички ограничения и заплаха за популацията няма. От Федерацията на потребителите в България оповестиха, че превишените равнища са още от октомври 2016 година, само че това е останало прикрито.

Тогава в 44-то Народно заседание бе образувана и специфична краткотрайна комисия, която да проверява случая, в това число и източникът на уран във водата.

В началото на месец юни 2017 година от регионалната администрация в града оповестиха, че стойностите на уран във водата в Хасково са в допустимата норма и режимът на водата беше анулиран.

Две седмици по-късно обаче от Регионалната здравна ревизия в Хасково осведомиха, че в четири проби от питейната вода на Хасково е открито нараснало наличие на уран. Тогава управляващите не разрешиха потреблението на чешмяната вода за питейни потребности. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР