67 нови сгради с общо 282 групи за около 6400

...
67 нови сгради с общо 282 групи за около 6400
Коментари Харесай

67 нови детски градини в София до 2023 г.

67 нови здания с общо 282 групи за към 6400 деца ще има София през 2023 година съгласно 3-годишната стратегия, която столичният кмет Йорданка Фандъкова показа пред публицисти.

Тя особено акцентира, че са „ спекулации “ изказванията, че понижават средствата за сходни планове. София от години има големи проблеми с хиляди некласирани деца, поради които родителите са принудени да заплащат високи такси в частни обекти, да разчитат на родственици или самите те да излизат от пазара на труда, с цел да могат да се грижат за дребните.



„ Недостигът е мощно динамична големина. Правят се класирания ежеседмични – както има дефицит, по този начин има и свободни места. Някои родители чакат за съответни детски заведения и те постоянно са в чакащите “, разяснява кметът, като също така не пропусна да означи, че по искане на родителските организации през 2018 година е понижила броя на децата в групите и това е довело до огромен брой малчугани, които не са обхванати от системата.

Към 19 октомври 2281 деца не могат да посещават култивиран групи, а при яслените приказваме за дупка от 6644 места, уточни Фандъкова. Новата стратегия на общината обаче е ориентирана най-вече към децата в предучилищна възраст, а на стадий планиране са 8 независими ясли.

Фандъкова навлезе в дълбока конкретика във връзка с строителните проекти за идващите години. Най-големи старания ще бъдат ориентирани към регионите „ Витоша “, „ Триадица “ и „ Лозенец “, в които през последното десетилетие същинският строителен взрив роди огромни квартали, обитаеми с млади фамилии, в които няма никаква инфраструктура, включително – и просветителна.

Към момента се строят 12 нови здания на детски градини, а в 4 се готвят разширения за откриването на нови групи. Освен това, предварително би трябвало да стартира през 2020 година строителството в „ Горна баня “, „ Възраждане “ и с. Сеславци, като и на трите места има подготвени планове и определени реализатори.

Догодина ще стартира строителството на 31 нови здания за 127 нови групи. Сред тях ще е и комплекс от учебно заведение и детска градина в един от проблематичните квартали – „ Манастирски ливади – Запад “. Той ще е на мястото на останалия от времето на социализма незавършен градеж, който общината получи от Фонд „ 13 века България “.

През 2022 година и изборната 2023 година са планувани 24 нови здания и 98 нови групи.

Фандъкова акцентира, че всичко това е „ стратегия най-малко “, като ще се разчита и на измененията в подзаконовите нормативни актове, след които детски градини ще се строят в терени с неправилна форма и ще се вършат на 1 и 2 етаж на частни и общински нежилищни здания, а също и на първи надземен етаж на жилищните. Инвеститорите ще могат да построяват частни детски градини, само че може и да дават пространства на общината, уточни Фандъкова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР