67 лева е била средната цена на купен глас за

...
67 лева е била средната цена на купен глас за
Коментари Харесай

Галъп: 67 лева - средната цена на купен глас

67 лв. е била междинната цена на платен глас за отминалите локални избори. Най-често споменаваната сума пък е към 50 лева цена глас. Въпреки това, множеството хора в страната възприемат отминалите избори като по-скоро почтени.

Това демонстрира експресен телефонен сондаж на " Галъп " интернейшънъл, извършено измежду 806 души по телефона сред 14 и 19 ноември 2019 година 1% от социологическата извадка е еднакъв на 55 хиляди души.

31% от интервюираните споделят също, че са чували за съответен случай за гласоподаване за избрана партия по насила. 67% отхвърлят, а 2% отхвърлят да отговорят.

В София (28%) е гласуването по насила, до момента в който в останалите регионални центрове то е (32%). В селата 34% от запитаните знаят за хора, дали своят вот по избран метод под опасност. И съгласно този знак се оказва, че най-високата степен на зивисими вотове е в по-малките обитаеми места.

В София съмнението до какъв брой са почтени изборите е доста по-видимо. В по-големите обитаеми места вотът е бил по-скоро свободен и политически, до момента в който в по-малките - може би по-зависим.

От организацията регистрират, че при подобен вид изследвания се следи склонността към партиен вид отговори. Привържениците на спечелилата партия са склонни в по-голяма степен да споделят, че изборите са били почтени.

За болшинството от запитаните изборите в тяхната община са били по-скоро почтени.

На въпроса: " Според Вас, във Вашата община почтени ли бяха извършените неотдавна локални избори " общо 55% от запитаните считат, че изборите са били почтени. От тях 43% споделят твърдо " да ", а 12% - " по-скоро да ".

Изборите на са били или по-скоро не са почтени за 38% от участвалите в изследването. За 11% " по-скоро не " и 27% - " не " ). Останалите 7% от запитаните не могат да преценяват.

В София общо 52% от запитаните считат, че изборите са били почтени или по-скоро почтени - против 32%, които считат, че изборите в София са били по-скоро нечестни или напълно нечестни. В останалите регионални центрове делът на уверените в честността на изборите е 56%, a делът на тези, които считат, че изборите в тяхната община не са били почтени е 37%.

Така и в София, и в останалите регионални центрове делът на по-скоро вярващите в честността на изборите надвишава този на скептиците с към 20 процентни пункта.

В София 16% от запитаните не могат да преценяват дали изборите са се провели почтено или не. За всички останали обитаеми места, с изключение на Столицата, делът на тези, които не знаят по какъв начин да отговорят, е сред 3% и 5%, т.е. 3-4 пъти по-малък.

Хората от градовете, които не са регионални центрове и в селата в по-голяма степен показват своето разбиране в честността на изборите. В по-малките градове делът на позитивните отговори във връзка с честността е 58%, а в селата - 55%. В по-малките градове 38% от запитаните считат, че изборите в тяхната община не са били почтени, а в селата този дял е 42%.

31% от участниците в изследването декларират, че персонално знаят за случай за пласиране на гласове. Подобни данни са нормално индиректен знак за размера на продаването на гласове. Това, условно, се равнява на над 1.7 милиона души.

67% не знаят за подобен случай, 2% отхвърлят да отговорят.

В Столицата очевидците на продажба на гласове по време на локалните избори са 26%, до момента в който в останалите регионални градове, този дял е 33%. Изглежда, че в по-малките обитаеми места продажбата на гласове е по-разпространена.

Най-младите приказват най-открито за тематиката с продажбата на гласове, те имат и най-вече позитивни отговори. Хората с главно и по-ниско обучение споделят видимо по-често от останалите участници в изследването, че са персонално осведомени с сходни случаи.

Много близки са и резултатите при респондентите от ромски генезис. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР