67-ата Генерална конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)

...
67-ата Генерална конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)
Коментари Харесай

МААЕ призовава за незабавно връщане на Запорожката АЕЦ под контрола на Украйна

67-ата Генерална конференция на Международната организация за атомна сила (МААЕ) утвърди резолюция, която приканва за незабавното връщане на Запорожката АЕЦ под контрола на Украйна.

" На 67-ата Генерална конференция на МААЕ 69 страни поддържаха резолюцията за нуклеарната сигурност в Украйна. Резолюцията беше препоръчана от Канада, Финландия и Коста Рика ", се показва в текста, съобщи Българска телеграфна агенция.

Като част от резолюцията се насочва апел към Москва " неотложно да изтегли целия боен и различен неоторизиран личен състав " от централата и обектът да бъде предаден " под цялостния надзор на способените украински управляващи в сходство със съществуващия лиценз, публикуван от Държавната ревизия за нуклеарно контролиране на Украйна ".

Освен това МААЕ показва угриженост, че Руската федерация не се е вслушала в предходните апели на управителния съвет на организацията неотложно да приключи всички дейности против и в нуклеарни обекти в Украйна и да изтегли военния си и различен личен състав от Запорожската АЕЦ.

В документа се акцентира смисъла на нуклеарната и физическата сигурност по време на мирното потребление на нуклеарни уреди и материали при всевъзможни условия, в това число по време на въоръжен спор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР