660 млн. с ДДС са първоначалните инвестиции годишно концесионно възнаграждение

...
660 млн. с ДДС са първоначалните инвестиции годишно концесионно възнаграждение
Коментари Харесай

Желязков отговори на БСП и защити сделката за летище София

660 млн. с Данък добавена стойност са първичните вложения годишно концесионно заплащане годишно не по-малко от 24,5 млн. евро на година. Сумарно тези заплащания в най-малкия си размер подсигуряват, че летище София през идващите 35 години ще бъде финансирано с близо 2 милиарда. Това разяснява министърът на превоза Росен Желязков по отношение на обвиняванията на Българска социалистическа партия, че държавното управление опрощава таксите за 10 години на акционера на летище " София ".

" Т.е. има единствено само изгода за българската страна. Далновидно 2019 година българската страна погаси отговорностите на БДЖ. Тези пари ще влязат в българския бюджет тази година и те са разчетени в приходната част на българския бюджет. Задавам аз въпроса на нашите некомпетентни критици - в случай че тези средства не влязат в бюджета, с какво ще бъдат заместени? Може би идващото съдружно държавно управление отпред с Българска социалистическа партия ще прибегне към изтегляне на дълг? ", попита транспортният министър.

Сделката се финансира и следи от Европейска инвестиционна банка, Европейска банка за възстановяване и развитие, Черноморска банка и други А договорът е нотифициран пред Европейска комисия за съществуване на държавна помощ. " Не е загадка, че ние от една година сме в пандемия. Не е загадка, че най-засегнатият бранш е авиацията. Всичко това е от намалелия пътникопоток и полетите. Приходите са намалели близо два пъти и половина. Това няма по какъв начин да не се отрази върху обслужването на дълга. 50% от риска ще се поеме от концесионера и 20% от българската страна. Ето за какво е доста тъжно икономисти да не вършат разлика сред " отсрочване " и " опрощаване ". концесионният контракт е сред двама сътрудници, с който те си поделят рисковете. Ние сега сме упълномощили по-големия на концесионера ", означи той.

Росен Желязков съобщи, че има подозрения, че зад офанзивата на Българска социалистическа партия се крие желанието на възможната бъдеща управническа коалиция да прекратят концесионния контракт и да дефинират нови правила.

Той категорично акцентира, че българската страна би трябвало да се възползва от позитивите на концесионния контракт.

Той назова " въпийюща неначетеност " изявлението на Румен Гечев, който желае смяна в процентите на собствеността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР